אשכנזים לא מעלים את ערך הדירות
בתחילת השבוע פורסם סקר שקבע כי האשכנזים מעלים את ערך הדירות.זו אמירה שטותית ומכעיסה וספק גדול אם יש קשר בין שייכות עדתית למחירי הדירות.
ג'ון בן-זקן
בתחילת השבוע פורסם סקר מטעם השמאי הממשלתי הראשי, אשר קבע כי האשכנזים מעלים את ערך הדירות בישראל. אמירה שטותית ומכעיסה, שכן ספק אם יש קשר בין שייכות עדתית למחירי הדירות, להוציא אולי את השכונות החרדיות.
מחירי הדירות בישראל, כמו בכל העולם, הם פונקציה של מיקום, שכן ה- LOCATION הוא המרכיב החשוב ביותר בקביעת ערכו של נכס נדל"ן. בהקשר זה ברור שיש שכונות יקרות יותר ושכונות יקרות פחות, מה שיוצר חלוקה בין אלו שיש להם אמצעים כספיים לאלו שאין להם. נכון שהרמה הסוציו אקונומית של אזרחי ישראל ממוצא אפרו - אסיאתי נוטה להיות נמוכה יותר מאלו של יוצא שאר העולם, אך מה שמושך את מחירי הנדל"ן כלפי מעלה (או מטה) היא הרמה הכלכלית של הדיירים, יכולתם לשלם את מחירי הנדל"ן ברמת אביב ג' או בסביון, רחביה או שורש.
כשמדברים על הפערים במחירי הנדל"ן וכאלו בהחלט קיימים, יש לבחון אותם על רקע אזורי ופחות על רקע מוצאם של הדיירים. אם כבר מדברים על פערים שלא על רקע כלכלי הסיבה היא תרבותית ופחות קשורה למוצא, כפי שנראה בהמשך. כשבאים לבחון את הפערים במחירי הנדל"ן יש לעשות חלוקה בין שכונות קיימות ומבוססות על ציר זמן מסויים וכן את נדידות האוכלוסייה על רקע תרבותי, דתי והשפעתם על המחירים, אם בכלל.
הרכב האוכלוסייה באזור שנחשב מבוסס, כמו הרחובות המרי, בורוכוב, מצדה או אלכסנדרוני ברמת גן, נקבע על פי היכולת של הדיירים לשלם את המחירים הגבוהים במקומות אלו. דיירי רחובות מצדה ואלכסנדרוני ברמת חן, שהיא אחת השכונות היותר נחשבות של רמת גן, לא ילכו לגור ברמת שקמה השכנה, אלא אם יפשטו רגל ויצטרכו למכור את ביתם ולעבור לאזור הרבה יותר צנוע. מי שיכול להרשות לעצמו לגור בצפון תל אביב לא ילך לגור בשכונת התקווה או סלמה. אין שום קשר למוצא אלא למצב חשבון הבנק.
בארץ כמו בעולם קיימים גורמים שונים ומגוונים המשפיעים על מחירי הדירות. דוגמא טובה לכך היא שכונת נווה צדק ויפו. עד לפני עשרים ושלושים שנה נווה צדק נחשבה לשכונת עוני מתפוררת ויפו לאזור שלא רצוי לגור בו, אך עם הזמן החלו בעלי ממון לרכוש בתים ודירות. האזורים האלו הפכו IN וכיום המחירים מאוד גבוהים.
יש מקרים נוספים שבהם מתחוללת נדידת אוכלוסייה שיכולה לגרום לשינויים במחירים. חדירה של אוכלוסייה חרדית תבריח אוכלוסייה חילונית ובמקרים לא מעטים אוכלוסייה של כיפות סרוגות. מקרה כזה אירע בשכונת רמות בירושלים, פעם אזור חילוני מובהק וכיום אזור חרדי. מחירי הדירות באזור זה לא ירדו, שכן לאוכלוסייה החרדית שעברה לשם בדרך כלל יש אמצעים כלכליים.