דירת גן - פטנט ספרדי שהתרחב בישראל.

"רעיון דירות הגן נולד מזכויות בנייה" ,אומר ארז כהן , יו"ר לשכת שמאי המקרקעין  לנדל"ן.קום.
אם בעבר בבניין מגורים משותף היו מפקיעים את הגינה שמסביב לבית לטובת כל דיירי הבניין הרי שהחל משנות ה-80 של המאה שעברה יותר ויותר יזמים וקבלנים ניצלו את השטח שמסביב לבית לגינות עבור הדירות שבמפלס הכניסה של הבניין.

לדברי כהן התופעה הייתה בראשיתה ספרדית, אולם יותר ויותר יזמים רגילים הבינו שבכך יוכלו להשביח באופן משמעותי את הפוטנציאל הכלכלי והשיווקי של הפרויקט. במקביל, הרבה ישראלים גילו כי מדובר בפתרון מצוין מבחינתם. רוכשים דירה בבניין מגורים כי בכל זאת מדובר בבית דירות עם שכנים ומאידך מקבלים יחידת דיור צמודת עם גינה שבמקרים לא מעטים אינו נופל בגודלו מזה של קוטג' דו משפחתי ישראלי ממוצע.  

את האבולוציה של דירות הגן ניתן לחלק לשניים:

הדירות הראשונות נבנו כבתי דירות. החיסרון היה בכך שהגינה הייתה פרוצה כי הייתה גלויה לכל השכנים שגרו מעל דירת הקרקע והפרטיות נפגעה. עם השנים דירת הגן התפתחה. דירת הגן כבר הייתה חלק מבניין דירות עם שלוש יחידות דיור שכללו דירת גן בקומת הקרקע, דירה עם מרפסת בקומה הראשונה ופנטהאוז בקומה העליונה. דירות גם במבנים עם מספר מועט של דירות מבוקשות מאוד ורמת המחירים לא נופלת בהרבה ממחירם של קוטג'ים דו משפחתיים.

מניתוח שערכה לשכת שמאי המקרקעין עולה שמחירי דירות גן כאלו עשויים להגיע במקרים מסוימים אף ל-60%- 70%  יותר מאשר דירה מקבילה ללא גינה.

דוגמה לפופולאריות הרבה של דירות הגן ניתן למצוא בפרויקטים שונים בכל רחבי הארץ.  

שלומי חסון,  מנכ"ל חברת פריזט חסון   אומר כי דירות הגן בפרויקטים שהוא בונה בהוד השרון  הינן למעשה קוטג' לכל דבר ובו שלושה מפלסים – מרתף, קומת אירוח וקומת חדרי שינה.  בפרויקט רמת הדר החדשה  השטח הממוצע של דירת גן היא  כ-240 מ"ר וחצר בשטח ממוצע  של 150 מ"ר. שטחי הגינה בפרויקט זה גדולים משום שהחניה נמצאת בחניון התת קרקעי שמאפשר הרחבת שטח החצר.  

המחיר לדירות גן כאלו מגיע לכ-2.8 מיליון שקלים. דוגמה נוספת לדירות הגן ניתן למצוא בפרויקט The Village במערב באר יעקב. בפרויקט זה דירת הגן היא מיני קוטג' בגלל הכניסה הנפרדת ישירות מהחניה הפרטית. השטח הבנוי של דירות גן אלו כ-110 מ"ר  וכ-120 מ"ר שטח גינה.