הדולר כבר לא משפיע על שוק הנדל''ן.

מאז המחצית השנייה של שנת 2007 השקל עלה בצורה חדה ביחס לדולר, ביותר מעשרים אחוזים.

מאז תחילת השנה השקל עלה ב 12.5% ביחס לדולר כך שהמטבע של ארה"ב מתגלה כמטבע לא יציב. בימים האחרונים שער החליפין התייצב אך ניסיון העבר מלמד שזו יכולה להיות רגיעה זמנית ושוב נהיה עדים להתחזקותו של השקל ביחס לדולר של ארה"ב.

העלייה בשער השקל  עשה רק רע למשק, פגע ביצוא, פוגע בתיירות הנכנסת, אך לשוק הנדל"ן הוא עשה רק טוב משום שהוא משלים את השקליזציה של ענף הנדל"ן.

כששער הדולר יורד בהתמדה מי כבר רוצה למכור דירות בדולרים, וגם כשנעשות עסקאות נדל"ניות עם השלכות ארוכות טווח מוכנס סעיף שקובע רצפה לדולר כך שהדולריזציה היא למעשה פיקציה.

במידה והדולר היה נחלש ביחס לשקל לפני כחמש שנים זה בהחלט  היה גורם מהפך בענף הנדל"ן אך בסוף הרבעון הראשון של שנת 2008  ניתן לומר שההשפעה של הירידה בשער השקל ביחס לדולר כמעט ולא משפיעה על שוק הנדל"ן.

ארז כהן, סגן יושב ראש לשכת שמאי המקרקעין אמר לנדל"ן.קום:  
"שוק הנדל"ן מתנער מההצמדה למטבע האמריקאי. הענף הוצמד לדולר
לפני כ 25 שנה בזמן האינפלציה הגדולה כששער השקל איבד מערכו מדי יום. הענף רצה להתגונן מהירידה בשער השקל ונצמד לדולר, אך עכשיו קורה ההפך,  אם כי לא באותה אינטנסיביות. במצב שנוצר, המטבע הישראלי יותר יציב מאשר המטבע של ארה"ב,  לפחות לפי שעה, ומשום כך הדולר מפסיד את האטרקטיביות שלו בשוק הנדל"ן".

אך גם בימים של השליטה הבלתי מעורערת של הדולר בשוק הנדל"ן, מחירי הדירות נקבעו בדולרים רק לכאורה. בסופו של דבר המחירים שולמו על ידי ישראלים ולא על ידי אמריקאים. מחיר הדירה נקבע על פי כוח הקניה של הישראלי שחי בישראל והשתכר בשקלים ולא עלפי כוח הקניה של האמריקאי שהשתכר בדולרים.  למעשה מחיר הדירה נקבע בשקלים ותורגם לדולרים.
מחירי הדירות הותאמו לשער החליפין שכן באפריל  2002 שער הדולר ביחס לשקל עלה בכ 25%, הדולר התקרב לחמישה שקלים ומחירי הדירות בדולרים ירד.

שלומי חסון, מנכ"ל חברת הנדל"ן פריזט חסון אמר לנדל"ן.קום:
"אנחנו קובעים את מחירי הדירות בשקלים כבר שנתיים, אך גם כשקבענו אותם בדולרים, הבסיס היה עלות הדירה ומשום שכ-80% מעלות הדירה נקבע בשקלים,  הבסיס לקביעה היה שקלי ולא דולרי, היטלים שונים, מחיר הקרקע, כוח העבודה וכו'. זה נכון שכל חומרי הגלם מיובאים, אך אלו בקושי מגיעים לכ 20% מעלות דירה ממוצעת בישראל.
העלייה בשער השקל לא השפיע על העלויות שכן כנגד העלייה בשער השקל  נרשמו עליות חדות במחירי הקומודיטיס, בכלל זה חומרי גלם. מאז תחילת השנה מחיר הברזל, האלומיניום העץ והמלט כולם עלו. הם עלו עד כדי כך שמאז תחילת השנה אני משלם כ- 15 אחוז יותר בשקלים עבור ברזל, וכעשר אחוזים עבור מלט, אלומיניום ועץ.