החלטת אפריקה ישראל לפרוס חובות אינו מסמל את סופה של החברה.

ביום שבת בלילה הדירקטוריון של קבוצת אפריקה ישראל התכנס לדיון מיוחד ודרמטי בכדי למסור את הנתונים הכספיים של החברה ברבעון השני של השנה. הפסד ענק של .1.3 מיליארד שקלים.

האירוע המרכזי של אותו לילה דרמטי לא היה גובה ההפסד אלא ההחלטה ללכת להסדר עם בעלי אגרות החוב. לפני כשבועיים החברה פרסמה הזהרת רווח שבו העריכה את הפסדיה ברבעון השני של השנה בכ 1.4 מיליארד שקלים.

בפועל היא הפסידה פחות 1.3 מיליארד שקלים אך תזרים המזומנים שלה בעייתי וזה שורש הבעיה שכן לאור המצב בשווקים היא לא תוכל לעמוד בהחזר חובותיה בעיקר לבעלי האגרות שמחזיקים אגרות חוב בערך נקוב של כ 8.9 מיליארד שקלים.

הנהלת החברה הבינה שהיא תתקשה לעמוד בפדיון אגרות החוב בזמן והחליטה לנסות להגיע להסדר עם בעלי אגרות החוב לפני שזמן פירעונם יגיע וזה למרות שלפי שעד סוף השנה היא תצטרך להחזיר 670 מיליון שקלים בלבד. 2.68 מיליארד עד לסוף שנת 2011.

לנוכח מצב שוק הנדל"ן בעולם שבו מחזיקה אפריקה ישראל את מירב נכסיה, בהנהלת החברה מעדיפים להקדים תרופה למכה ולהגיע להסדר נושאים בהקדם.

מקור בעיותיה של אפריקה ישראל הוא במשבר הנדל"ן בעולם.

החברה השקיעה סכומי כסף גדולים בחוץ לארץ, בארה"ב, ברוסיה ובמקומות אחרים בעולם בתקופה שהשוק בצניחה. עקב כך היא לא הצליחה למכור את דירות היוקרה שבנתה ולא הצליחה להשכיר את השטחים המניבים שבנתה. הדבר פגע קשות בתזרים המזומנים שלה ובכדי לעמוד בהתחייבויותיה למערכת הבנקאית ולבעלי אגרות החוב, נאלצה לממש נכסים במחירים נמוכים יחסית.

זאת ועוד בכלל המשבר הנדל"ני ערכם של נכסי החברה ירד פלאים וזה חייב אותה לבצע מחיקות שבאו לידי ביטוי ברווחיות החברה.

קבוצת אפריקה ישראל היא אחת מקבוצות הנדל"ן החזקות בישראל, האם יהיו לכך השלכות על שוק הנדל"ן של ישראל? ספק!   כשחברה מבקשת לפרוס חובות זה לא אומר שהיא עומדת לפשוט רגל , זה רק אומר שהיא בקשיים תזרימים.

קבוצת אפריקה ישראל היא לא החברה הגדולה הראשונה שמבקשת הסדר תשלומים עם בעלי אגרות החוב שלה וספק אם תהיה האחרונה. הפעילות הנדל"נית של אפריקה ישראל בישראל מתנהלת באמצעות חברות בת שפועלות בצורה עצמאית. הבעיות של אפריקה ישראל הקבוצה הן בעיקר בחוץ לארץ וכפי שלב לבייב אמר במסיבת העיתונאים של היום, "הטעות הגדולה ביותר שלנו הייתה להיכנס לשוק האמריקאי".

הבעיות של אפריקה ישראל לא יכולות להשפיע על שוק הנדל"ן של ישראל  בצורה ישירה אך יתכן שתהיה להן השפעה עקיפה. במידה ואפריקה ישראל לא תציע למשקיעים באגרות חוב הסכם פריסה מקובל יתכן שזה ישפיע לרע על יכולתם של חברות נדל"ן מקומיות לגייס כסף בשוק ההון המקומי.