היום שאחרי | למה כדאי להשקיע בנדל"ן ביוון
כיצד משבר הקורונה ישפיע על הנדל"ן ביוון ולמה כדאי להשקיע שם? עידן סרוסי מנכ"ל ומייסד חברת G.R.E מסביר
בימים אלו, העולם חווה משבר גלובלי שלא ידע כמותו. "המגפה" הנוכחית בעידן הדיגיטלי, מאופיינת בירידות ועליות שווקים מהירות. אופן העברת המידע מהיר מאי פעם, ולכן לא חכם להשוות את המגפות ההיסטוריות ל"מגפה״ הנוכחית בשל הגורם הטכנולוגי.
בעקבות הקידמה הטכנולוגית, ההשפעה על השוק גם היא מיידית למתרחש, גם אם לא באופן שקול ומכלילה את כל הפלחים והאספקטים בכלכלה. נראה כי בעידן הנוכחי משברים גלובליים רחבים יצטמצמו למשברים קצרים ומהירים יותר. בשפעת הספרדית לדוגמה, שהתרחשה בעת החדשה יחסית, לא היה אפילו קו טלפון, לקח הרבה זמן לאנושות להעביר מידע ממקום למקום ולכן ההתמודדות הייתה קשה יותר ובעקבותיה כמות נפגעים ונזק גבוהים יותר.
המוטיב המוביל היום הינו המוטיב החברתי ובראשותו "הרשתות החברתיות".
מספיק "פוסט" של רופאה איטלקייה שצורחת על כמות הגופות שהיא סופרת כל יום שיכול להגיע לכל נייד בעולם, מהילד ברחובות הודו ועד לנשיא ארה"ב וכך בהינף יד ללא מחקר מסודר ומעמיק, כל האוכלוסייה נכנסת לפאניקה שמשפיעה באופן מידי על השוק. היסטריה מיותרת, לא אקדמית ולא מידתית של המערכת בראשות הממשלות ובעקבותיהם כלל האוכלוסייה.
קבלת החלטות הייתה תחת לחץ ללא חשיבה רחבה ונכונה. הרי אם בוחנים את נתוני המגפה מבחינה סטטיסטית נטו, היום, לאחר 4-5 חודשי התמודדות גלובלית. אנחנו מבינים כי מעבר לעובדה שהנגיף מדבק יותר מנגיפים אחרים, נתוני התמותה ונתוני הנפגעים הינם כמו כל שפעת עונתית רגילה ואף פחות מכך.
אנו מסיקים מכך ומהעובדה כי גם בכלכלה חוק "הכלים השלובים" רלוונטי, שישנם סיכויים גבוהים להתאוששות מהירה של השווקים, כמו שעלו כך ירדו. מכיוון שכל אדם בעולם יכול לקבל נתוני שווקים, עסקאות מכרזים וכדומה לכף ידו בכל זמן נתון, ולהפנות את כספו והשקעותיו למקומות הזולים והאטרקטיביים ביותר באופן מיידי ולכל פינה בעולם.
כלל האוכלוסייה שהם הנפגעים העיקרים מהתנהגות מערכות הבריאות והמערכת בכלל, בעזרת "חוכמת ההמונים", יבינו את חוסר הפרופורציונליות של החלטות הממשלים וידחפו לתיקון וזה יקרה מהר כי הרי אנחנו בעידן הדיגיטל! נחדד, העולם יכנס למיתון, אך לטווח קצר לעומת מיתונים היסטוריים אחרים שנפרסו על מספר של שנים.
יוון מדינה המסמלת חופש, טבע, אורח חיים רגוע ושליו, שמנוע העיקרי של כלכלתה הינו תיירות, כמעלה מ 20% מהתל״ג עם למעלה מ- 20 מיליון תיירים בשנה. הבינו מהר מאוד, הממשל והציבור, שאם הם לא יראו לעולם כי הם התמודדו עם הנגיף בצורה גורפת, למרות נתוני מוות ותחלואה מהנמוכים בעולם, התיירים לא יפקדו אותה, ותרתיע את המשקיעים מבחוץ שמהם נהנתה יוון ב- 3 השנים האחרונות מהיקף השקעות אדיר בנדל"ן ובסקטורים אחרים כמו מזון ומשקאות, ביוטכנולוגיה וכד' יפסיקו את ההשקעות במדינה והמצב העלול להוביל למשבר כלכלי עמוק יותר מהמשבר ב 2008.
האם העולם ישתנה לאחר הקורונה?
נראה שכן, רמת הסטריליות, הבידוד והריחוק החברתי שלנו יעלה בכל הסקטורים, ובפרט במקומות האירוח. לאחר ש"האדם מן הישוב" פגש את עצמו בתקופת הבידוד ותהה על "קנקנו", בעיקר על מרחב מחייתו האישי, נטייתו הטבעית תהיה להתרחק מחיים אורבניים, מרחבים פתוחים, טבע, במקומות עם אוכלוסייה דלילה וישתוקק למרחב מחיה רחב יותר.
בענף התיירות, מסתמן שהתייר יעדיף חופשות יותר אקסקלוסיביות ״פרטיות״, פחות המוניות, מלונות ענק שכל אורחיהם מתכנסים באותו חדר האוכל, בלובי, רחצה משותפת באותה בריכה, יצטרכו לחכות זמן רב עד שהקהל ירצה להגיע שוב להתארח וליהנות. ״התייר החדש״ של "אחרי הקורונה", שיודע "און ליין" תוך שעה קלה להזמין את החופשה השנתית שלו ושל משפחתו. יעדיף פחות ״להתערבב״ בהמון ולהיות יותר בקרבת משפחתו וחבריו. מסתמן כי וילות פרטיות, ריזורטים קטנים ופרטיים יהיו המבוקשים ביותר. התייר במקומות אלו ישלם פחות מכל מלון ממוצע, ייהנה מפרטיות, ויוכל לבשל את האוכל שקנה במכולת המקומית שמלאה באוכל אורגני, דגים מהים ובשר מהאחו.
בענף הנדל"ן, ישנם "משברים" היסטוריים לדוגמת ה"סאב פריים" ב 2008, המשקיע החכם שהשקיע בלב המשבר, נהנה בהמשך השנים מעליית ערך של עשרות ולעיתים מאות אחוזים.
אנו בחברת G.R.E מזהים הזדמנות כזאת גם היום - נפתח חלון זמן היסטורי שחייבים לנצל אותו. ל״איכות חיים״ אין וויכוח ו"לחיים טובים אין מחיר". מרכז פעילות החברה באי לפקדה שביוון, האי מחובר בגשר ליבשה, משמע אין צורך בטיסות/מעבורות ואפשר להגיע לאי ברכב מכל אירופה! ברדיוס של למעלה מ 300 ק"מ אין תעשיה מזהמת, ריכוז אוכלוסייה נמוך מאוד, בי"ח חדש הכי גדול במחוז, בשטח של כרבע ממדינת ישראל חיים כ- 20 אלף תושבים, טבע אין סופי, מים צלולים מזינים הנובעים ממעיינות טבעיים, אוכל אורגני כברירת מחדל, פירות וירקות מהגינה של החקלאי, דגים ובשר ללא התערבות אנושית הנדסית.
בעידן הנוכחי כל הנתונים אלו מקבלים ערך מוסף משמעותי, ולכן בנינו ואנו עדיין בפיתוח ובניה של פרויקטים נדל"ניים המגלמים אידאולוגיה זאת, בקשת רחבה של גדלים ומחירים. היום אזרח ישראלי יכול להיות בעלים של ווילת 3 חדרים עם 2 בריכות שחיה על גודל שטח של עד 2 דונם במחיר של 780 אלף ש"ח !!! מחיר "לכל כיס". קשה מאוד לקנות נכס כלשהוא במחיר הזה היום בישראל.
ועד ווילות של 200 מטר עם חוף חולי פרטי במחירים של סביב ה 2.5 מליון ש"ח.
ב G.R.E - אנחנו מאפשרים לאדם ממוצע, להגשים חלום.
נכסים אלו מקנים לרוכש, פינה בטוחה לחיות בה במחיר של עשירית מישראל, יכולות להניב תשואה נאה הנעה בין 6-9% בשנה בפרויקטים סולידיים! ולעיתים עד 18% בפרויקטים יזמיים.
חשוב לציין כי בתקופה זו ישנם סקטורים מסויימים שמקבלים תנופה משמעותית, וחשוב לזהות אותם כמשקיעי נדל"ן, כמובן שעונת התיירות הקרובה והצלחתה תשפיע על מחירי הנדל"ן בטווח הקרוב אך נראה כי סקטור הווילות והריזורטים הפרטיים יפרח ויהיה המבוקש ביותר. יוון, כיעד "נקי מקורונה", במיוחד לאחר חוסר הרלוונטיות של מדינות מתחרות תיירותית באזור כמו איטליה וספרד, עשויה ע"פ התחזיות לקלוט כמות תיירים גבוהה משאר מדינות אירופה שירגישו בטוחים ביוון. אנו מאמינים בהסתמך על 15 שנות פעילות רחבה בתחום שוק הנדל"ן והתיירות ביוון כי בשנים הקרובות, האיים המושלמים ביוון, אדמות מרחבים, ווילות פרטיות יקבלו ערך גבוה מאוד.
מוזמנים להצטרף להשקעה כשותפים, כמשקעים, וליהנות מ"נכס שיניב תשואה לנשמה ולכיס".
הכותב: עידן סרוסי מנכ"ל ומייסד חברת גרייס נדלן בע"מ G.r.e, העוסקת בנדל"ן ביוון, עם רקורד של מאות לקוחות מרוצים, מתגורר ועוסק בנדל"ן ביוון למעלה מ 14 שנים, בעל 2 תארים אקדמיים בממשל ובמשפטים, וחבר בלשכת המסחר ישראל יוון.