המצב הכלכלי הגדיל את הביקוש למשכנתאות הפוכות.

המצב הכלכלי הקשה נותן את אותותיו בדרכים רבות:
מצוקת אשראי, גידול באבטלה, ירידה בביקוש לדיור ועוד, אך כעת נודע שבחודשים האחרונים חל גידול של כ- 100% בבקשות לקבלת משכנתא הפוכה וביצוען.

משכנתא הפוכה היא כלי פיננסי לגיוס כסף, שבמסגרתו אנשים מעל גיל 60 עושים שימוש בבית המגורים כדי לקבל משכנתא עומדת.  

בית המגורים הוא הנכס החשוב ביותר של משקי הבית בישראל ובעצם בעולם כולו.

משכנתא הפוכה היא שיטה שמאפשרת לאנשים מבוגרים לעשות שימוש בנכס הנדל"ני בכדי לקבל משכנתא, שהיא משכנתא מיוחדת שכן נוטלי המשכנתא לא מחזירים סכום כלשהו בתקופת חייהם. המשכנתא והריבית שהצטברה משולמת על ידי היורשים. בעלי המשכנתא כאמור לא משלמים מאומה, כשהם מתים היורשים מחליטים אם להמיר את המשכנתא ההפוכה למשכנתא רגילה ולשלם את התשלומים החודשיים הנדרשים או למכור את הנכס ולסלק את החוב, אך לגבי נוטל המשכנתא זה כבר לא משנה.

המשכנתא ההפוכה היא כמעט הדרך היחידה שיש לאנשים מבוגרים לגייס כסף. בדרך כלל לאוכלוסיה המבוגרת קשה לגייס כסף, ובימים אלו המשימה קשה שבעתיים.

נשאלת השאלה, מדוע יזדקקו לאשראי? הרי לאנשים מבוגרים יש בדרך כלל פנסיה ומבחינה כספית הם מסודרים, אך זה לא תמיד כך.

אמנון מדר, מנכ"ל בית מניב, אחת משתי החברות הפיננסיות שמעניקות משכנתאות הפוכות, (השנייה היא כלל פיננסים) מסביר:

"האוכלוסייה המבוגרת היא מאוד מגוונת. על פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מספר בני ה-65 פלוס מגיע לכ-16.5% מכלל האוכלוסייה. בתוך אותם 16.5% כ- 14.0% עדיין משלמים משכנתא ובמקרים רבים זאת מעמסה פיננסית כבדה. המשכנתא ההפוכה יכולה לשחרר אותם מנטל זה.

במציאות הנוכחית של מצוקות כלכליות הבעיות הללו מחריפות, ומספרם של אלו שרוצים כסף מזומן גדל וגם מסיבות פסיכולוגיות".

מדר טוען שישנם סיבות נוספות לעליה בביקוש למשכנתאות הפוכות, לדוגמא: יציאה מוקדמת לגמלאות.

בעקבות המצב הכלכלי יש חברות שמקטינות את מצבת כוח האדם על ידי הוצאת עובדים לפנסיה מוקדמת. משמעות הדבר, ירידה של כמה עשרות אחוזים מהכנסתם הפנויה.

במציאות זו עוד כמה מאות אלפי שקלים לא יזיקו ואנשים אלו פונים לקבלת משכנתא הפוכה וזוהי הדרך היחידה שנותרה להם לגייס כסף. הנהירה של קהלים אלו מקטינים את הגיל הממוצע של מקבלי משכנתא הפוכה. לפני כשלוש שנים כשבית מניב התחיל את פעילותו, הגיל הממוצע של הפונים הסתכם ב- 78, כיום זה ירד ל- 72.5.

שוק המשכנתאות ההפוכות עדיין לא מפותח מספיק בארץ, עובדה שבישראל יש רק שתי חברות שעוסקות בכך וסכום המשכנתא ההפוכה המקסימלית מגיע לכ- 50% בלבד מערך הנכס וזה כשנוטלי המשכנתא הגיעו לגיל 85.  לגבי אדם בגיל 60 גובה המשכנתא ההפוכה לא עולה על 15% מערך הנכס.

בארה"ב הסכומים שניתנים למקבלי משכנתאות הפוכות גבוה יותר ומגיע ל-60% אחוזים.

זאת ועוד, בעקבות המשבר הכלכלי בארה"ב והצעדים שננקטים בכדי למצוא פתרונות שיעודדו את הצריכה, ניתנת תמיכה ממשלתית שנועדה לעודד את השימוש במשכנתא ההפוכה לצורך הגדלת ההכנסה הפנויה והגדלת הביקושים הצרכניים.
מדר סבור שעל ממשלת ישראל לאמץ את החקיקה האמריקאית העושה שימוש במשכנתה הפוכה כמכשיר פיננסי בתכנית השיקום הכלכלית.

"בימים אלו פורסם כי חוק לשיקום הכלכלה האמריקאית עליו חתם הנשיא אובאמה כולל בין השאר את שינוי התקרה להלוואה יחידה הניתנת לתכנית HECAM (HOME EQUITY CONVERSION MORTAGE) .  מדובר בתכנית  ממשלתית המאפשרת לגמלאים המרת נכס המגורים במשכנתה הפוכה. 

ההלוואות ניתנות בערבות ממשלתית באמצעות תאגיד בנק המשכנתאותFREDDIE  MAC  .

עד היום הגבול העליון של הלוואת המשכנתה ההפוכה באמצעות חברת FREDDIE  MAC הסתכם ב- 417,000 דולר. החוק החדש מעלה את התקרה ל- 625,000 דולר.

המהלך מצביע על כך שהממשל האמריקאי מעניק גיבוי ותמיכה להלוואות במסגרת המשכנתה ההפוכה ורואה בעידוד הפעילות הזו נדבך חשוב במהלכי השיקום הכלכלי כאשר הכספים הפנויים המתקבלים מ"הנזלת" נכסי המגורים של הגמלאים מגדילים את האמצעים הנזילים במשק".