המשקיעים הזרים עוברים לפריפריה

תופעה חדשה בשוק הנדל"ן של ישראל. קניינים זרים אשר בעבר רכשו נדל"ן בקרבה לחוף הים בעיקר בתל אביב , נתניה והרצליה עברו לאזורים יותר מרוחקים מהים ורוכשים דירות בפריפריה.

שלא תחשבו שהמשקיעים האמריקאים, הבריטים או הצרפתים עוברים לגור בירוחם בדרום הרחוק או במעלות בצפון. כשהם מדברים על הפריפריה הם מתכוונים לפריפריה של תל אביב או ליתר דיוק, ערים שנמצאות באזור המטרופוליטאני של תל אביב.

ד"ר גד חסון,  מבעלי קבוצת הבניה "דניאל יצחקי" סיפר לנדל"ן.קום:
" אנחנו עדים לתופעה חדשה, משקיעי חו"ל עוברים מערי החוף לערים פנימיות בתוך מה שנתפס אצלם כאזור תל אביב המורחב. משקיעים אלו שחיפשו נוף של ים מוכנים עכשיו להסתפק בנופים יותר פסטורליים של עצי הדר, פרדסים ומרחבים ירוקים. אנחנו חברה שבונה בערים קרובות לתל אביב, באר יעקב, לוד ובעיקר פתח תקווה ולפתע אנחנו מרגישים עליה חזקה בביקוש מצד משקיעים זרים לדירות בפרויקטים שלנו בערים אלו, בבאר יעקב ובעיקר בפרויקט שלנו, פרויקט מגדל הסיטי בפתח תקווה.

ממה שאני שומע מהקולגות שלי המצב דומה גם אצל חברות אחרות בערים אחרות כמו רעננה, רחובות, כפר סבא הרצליה ועוד . בכל הערים האלו יש עליה חדה בביקוש לדירות מצד משקיעים זרים שרוצים לרכוש נכס למטרות השקעה או נכס להתגורר בו. אותי זה הפתיע וכמובן לטובה".

בהחלט הפתעה, אך לא הפתעה גדולה מדי שכן כל מי שבחן את התנהגות המשקיעים הזרים בשוק הנדל"ן של ישראל ידע שהזמנים הטובים בערי החוף לא יכלו להמשך שכן המשקיעים הזרים תלויים במצב הכלכלי בארצותיהם, ארה"ב אירופה וכו'. כשהמצב הכלכלי בארה"ב בעייתי זה מקרין על אירופה ומשום כך האירופים והאמריקאים לא יכולים להמשיך להוציא את אותה כמות כסף שהוציאו עד כה על דירה בישראל שבסופו של דבר מהווה עבורם השקעה או דירה נוספת, במיוחד כשמחירי הנדל"ן באזורי הביקוש בערי החוף הגיעו לשיאים לא הגיוניים.

מאז שנת 2004 מחירי נדל"ן היוקרה שבסמיכות לים עלו בשיעורים גבוהים ביותר, במקרים מסוימים לגבי נדל"ן בקו הראשון למים המחירים עלו ב 250%. ברחוב הירקון ורחוב הרברט סמואל יש דירות שעבורם מבקשים 40,000 דולרים למטר מרובע. מחירים כאלו נכונים לפרויקטים מיוחדים מאוד אך המחיר הממוצע לדירות בפרויקטים יוקרתיים ולא דווקא מיוחדים מגיעים לכ 20,000 דולרים למטר מרובע ויותר. וברור שברמות כאלו רוב המשקיעים הזרים לא מסוגלים להתמודד.

הביקוש לדירות סופר יקרות עדיין קיים שכן יש שכבה של מיליארדרים שעבורם מחירים של 40,000 דולרים לא מהווה בעיה.

לגבי העשירים הרגילים זאת בהחלט בעיה כי הרבה יותר קשה מאשר בעבר לקבל משכנתא בעיקר משום משבר הסאב פריים, העלייה בשער השקל  ייקר מאוד את הנדל"ן הישראלי בערכים של לירות שטרלינג, איירו, דולרים וגם רובלים, ולבסוף התשואה על דירת יוקרה בימים אלו נמוכה מאוד ומגיע בקושי ל 2.5%. והיום גם זה שיקול במיוחד לאלו שרוכשים להשקעה.

אך מאחר והיהודים האלו עקב סיבות שונות רוצים לרכוש נדל"ן בארץ הקודש הם מחפשים אלטרנטיבה בערי הלוויין של תל אביב. בערים אלו המחירים הרבה יותר זולים והתשואה שניתן לקבל על ההשקעה גבוהה הרבה יותר.  

ד"ר חסון סיפר לנדל"ן.קום שבאזורים הטובים של פתח תקווה וזה כולל פרויקט מגדל הסיטי שלהם, ניתן לקבל תשואה שנתית של כ  6 אחוזים.  בימים של שערי ריבית נמוכים זאת בהחלט תשואה יפה.

קניינים זרים רוכשים דירות בהיקפים מכובדים, משקיע מרוקאי קנה ארבע דירות בפתח תקווה במחיר כולל של כ 6.2 מיליון שקלים ואילו יהלומן בלגי רכש פנטהאוז ב 2.2 מיליון שקלים. אין לו אומנם נוף לים אך יש לו נוף מרהיב של הסביבה.

ופתח תקווה לא לבד. גם בהוד השרון יש ביקוש ער של משקיעים זרים.
עדנה חסון, הבעלים וסמנכ"ל השיווק בחברת פריזט חסון סיפרה לנדל"ן קום כי בשנה האחרונה מעל לעשר אחוזים מהרוכשים היו זרים. כך לדוגמה, משפחה אמריקאית שגרה בניו יורק  רכשה פנטהאוס בפרויקט שביל התפוזים של ודירה נוספת בפרויקט אחר.

מדוע הם קונים בערי הפריפריה? האם יש סיבות להוציא את המחיר? חסון סבורה שכן:
 " התשתיות שהתפתחו, הנגישות ללב תל אביב שהשתפרה והאפשרות לרכוש נכס גדול, מתוכנן ומעוצב שהיה עולה בתל אביב לא 3 מיליון שקלים אלא 3 מיליון דולר".