העלייה בשערי הריבית לא תשפיע בהכרח על הביקוש לדירות.
ביום שני האחרון עלתה הריבית המזערית במשק ב 0.25%. כיצד השינוי ישפיע, אם בכלל, על ענף הנדל''ן?
ביום שני האחרון, נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, העלה את הריבית המזערית במשק הישראלי ב 0.25% ל 0.75% לשנה. החלטת בנק ישראל הייתה בלתי צפויה כי הצמיחה המחודשת עדיין לא מבוססת.
קשה לראות בנתונים הכלכליים שפרסמו עד כה הוכחה שהמשק יצא מהמיתון. העלייה של 1.0% בתל"ג ברבעון השני של השנה כפי שפורסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הוא רק אומדן ראשוני ואילו העלייה של 1.2% במדד המשולב של בנק ישראל גם הוא נתון שברירי למדי שיכול להשתנות בחודשים הבאים.
זאת ועוד הבנקים המרכזיים האחרים במערב לא העלו את הריבית כך שהצעד של סטנלי פישר חריג ויש בו גם מידה לא קטנה של סיכון.
פישר אומר שהוא העלה את הריבית כי האינפלציה התחילה להרים ראש, אך העלייה בעלות המימון עשויה לפגוע בניצני הצמיחה וגם להעלות את הביקוש לשקלים ואת שער המטבע הישראלי כפי שקרה אתמול וכל עליה בשער השקל יפגע לרעה ביצוא וגם זה עשוי לבלום את ניצני הצמיחה.
שינוי בשער החליפין של השקל לא ישפיע רבות על ענף הנדל"ן וגם לא על מחירי הדירות שכן הענף כבר מזמן עבר שקליזציה. בדירות הסופר יקרות וסופר יוקרתיות המחירים עדיין נקובים בדולרים אך בשאר השוק השקל שולט.
אם אין סיבה לחשוש מתהפוכות בשוק הנדל"ן בגלל התחזקות או החלשות הדולר, בכל זאת העלייה בשערי הריבית בהחלט עשויה להשפיע על הביקושים.
ייקור האשראי הבנקאי יכול להשפיע על שוק הנדל"ן בשני אופנים:
ייקור משכנתאות עשוי להשפיע לרעה על הביקוש לנדל"ן למטרת מגורים ואילו העלייה בתשואה על פיקדונות בנקים עשויה להשפיע לרעה על הביקוש ההשקעתי לנדל"ן.
על פי נתונים שנמסרו לנדל"ן.קום על ידי עדינה חכם, מנכ"לית רשת תווך הנדל"ן אנגלו סכסון, משקיעים רוכשים יותר ממחצית מהדירות בשוק שמחירם פחות ממיליון שקלים פלוס.
האם שינוי הכיוון של בנק ישראל ישפיע לרעה על הביקושים ואולי אף יבלום את העלייה במחירי הדירות? עליה של כ-10.5% בממוצע במחצית הראשונה של השנה?
רוב המומחים סבורים שלא, שמחירי הדירות ימשיכו לעלות הביקוש לדירות גם לא ייפגע. על פי התחזיות, מחירי הדירות עד לסוף השנה עשויים לעלות בעוד כחמישה אחוזים בנוסף לעליה של כעשרה אחוזים במחצית הראשונה של שנת 2009.
יוסי גורדון, מנכ"ל התאחדות הקבלנים והבונים בישראל לא חושב שהשינוי בשערי הריבית ישפיע לרעה על הביקושים לנדל"ן מאלו שזקוקים לקורת גג.
"מדי שנה מוקמים בישראל כ 36,000 בתי אב חדשים, עולים חדשים, זוגות צעירים שזה עתה התחתנו, רווקים ורווקות שעוזבים את קן ההורים ועוד. מדובר בביקוש פיזי ממשי, ולהערכתי, עליה של 0.25% בשערי הריבית של בנק ישראל לא תשפיע על ביקושים אלו. שים לב שהשפעת עליית הריבית של בנק ישראל על הריבית למשכנתאות צמודות ארוכות טווח תורגש רק בהמשך אם בכלל. הריבית של בנק ישראל משפיעה מיידית על משכנתאות פריים שכן ריבית הפריים צמודה לריבית בנק ישראל ושווה לריבית בנק ישראל בתוספת עוד 1.5 אחוזים".
אך כיצד תשפיע עליית שערי הריבית על הביקוש ההשקעתי לדירות ועל מחירן?
גם ברנרד רסקין, מנכ"ל רשת תווך הנדל"ן רי/מקס ושלמה גרופמן מנכ"ל קרן הנדל"ן פייר לא חוששים מירידה בביקוש ההשקעתי לדירות בעתיד.
ברונפמן הסביר לנדל"ן.קום ש"למרות העלייה של 0.25% בשערי הריבית, אני לא מאמין שהביקוש ההשקעתי לנדל"ן יקטן שכן עדיין יותר כדאי להשקיע בנדל"ן מאשר לשים כסף בבנק".
והוא צודק. התשואה על דירה בחיפה או באר שבע עשויה להגיע לשמונה אחוזים.
בתל אביב וגבעתיים לכחמישה אחוזים. בבנקים אפשר לחלום על ריביות כאלו.
העלייה בשערי הריבית גם אינה צריכה להשפיע לרעה על מומנטום עליית המחירים.
רסקין סיפר לנדל"ן.קום: "העלייה בשערי הריבית קטנה מדי כדי שתשפיע לרעה על הביקוש לנדל"ן ולכן אני לא רואה מצב שמחירי הדירות ירדו בקרוב או שהביקושים יקטנו. המחירים מתחילת השנה עלו כי הביקוש עולה על ההיצע. הגידול בהתחלות הבניה לא צפוי להתחדש לפני המחצית הראשונה של שנת 2010 מה שאומר שנתחיל לראות גידול בהיצע רק לקראת שנת 2012 ובמצב זה אין סיבה שמחירי הדירות יתחילו לרדת, ובטח לא בגלל עליה קטנה של של 0.25% בשערי הריבית".