הערכות: משפחות בהרחבות המושבים והקיבוצים יקבלו החזרי מס של 200 מיליון שקל
מאבקן של 20 משפחות מהמושב השיתופי רגבה מול רשות המסים, הסתיים לאחר שמונה שנים בפסיקה תקדימית של העליון לפיה המדינה תחזיר לכל אחת מהן כ-35 אלף שקל. פסיקה זו תסלול את הדרך לקבלת החזר כספי מרשות המסים לעוד אלפי משתכנים בהרחבות. לפי הערכות מומחי מיסוי, המדינה תחזיר להם מאות מיליוני שקלים
כתבתו של דותן לוי מהאתר כלכליסט
אם אתם שוקלים להצטרף להרחבה בקיבוץ, מומלץ שתשימו לב לסיפור הבא. מדובר באירוע שהתחיל כמאבק מקומי: 20 משפחות שרכשו מגרשים במסגרת ההרחבה של המושב השיתופי רגבה לא הבינו מדוע המדינה גובה מהם מס גבוה כל כך. בשומות שקיבלו צוין כי הם, המשתכנים, חתמו על הסכם לרכישת בית מהיזם, בעוד שלטענתם הם רכשו בתחילה את המגרשים ממינהל מקרקעי ישראל ורק כעבור כשנה התקשרו עם היזם, חברת בונה הצפון.
כעת מסתמן כי פסק הדין התקדימי שקבע כי המשתכנים יקבלו החזרי מס בגובה של עשרות אלפי שקלים, ישמש כנקודת ציון במאבק הארוך של מאות קיבוצים ומושבים נגד רשויות המס.
ההרחבה במושב רגבה, הממוקם בין עכו לנהריה, החלה לקרום עור וגידים בשנות התשעים לאחר שבמינהל מקרקעי ישראל אישרו הפשרה של משבצת קרקע חקלאית. משתכנים חדשים שעברו את ועדת הקבלה של המושב נשלחו למינהל מקרקעי ישראל לרכוש את הקרקע, כשהם מצוידים במכתבי המלצה מאגודת המושב. במקביל חתם המושב על הסכם עם היזם, שלפיו זה יבצע באופן מרוכז את עבודות הפיתוח ולאחר מכן את עבודות הבנייה, מבלי שירכוש את הקרקע.
חיוב המשפחות על ידי רשות המסים התנהל בשני שלבים: בתחילה חתמו המשפחות החדשות על הסכמי פיתוח עם היזם שלפיהם יעבירו אליו סכום של כ־28 אלף דולר עבור חלק מהוצאות הפיתוח והתשתית העתידיות. בהמשך קיבלו המשפחות מכתב המלצה מהמושב המיועד לפקידי המינהל, המאשר להם את פתיחת התיק ואת תשלום דמי החכירה המהוונים. במקביל קיבלו המשתכנים החדשים את שומת מס הרכישה שנקבעה על פי סכום דמי החכירה ששולמו למינהל. באותם הימים, עלות מגרש במושב הסתכמה בכ־90 אלף שקל, ונגבה עבורו מס רכישה של 5%, כ־4,500 שקל.
מס הרכישה מזנק
אלא שלאחר כמה חודשים הופתעו המשפחות לקבל הודעות על תשלומי שומה חדשים, ובהן הוחלפה זהות המוכר ממינהל מקרקעי ישראל לבונה הצפון. סכום מס הרכישה זינק גם הוא לסכום של 30–40 אלף שקל למשפחה, כמעט פי עשרה מהסכום הראשוני שבו חויבו. השומה החדשה נגזרה מדמי החכירה המהוונים ששולמו למינהל עם הסכום ששולם למושב, על פי הסכם התושבים והסכום ששולם לקבלן.
למרות מסמכים ועדויות חד־משמעיים, המאבק מול רשות המסים נמשך שמונה שנים, ולאחר שעבר כמה ערכאות משפטיות קבע השבוע שופט בית המשפט העליון יצחק עמית כי על המדינה להחזיר למשפחות את כספי מס הרכישה ששילמו בצמוד למדד וריבית, ולהותיר את חיוב מס הרכישה לפי עלות המגרש ביום החיוב.
רגבה, התושבים מחכים להחזר מס. צילום: דורון גולן
גביית מס בשיטת "מצליח"
מושב רגבה הוא אולי הראשון לקבל את החזרי מס הרכישה מהמדינה, אך ברקע קיימים מאות מושבים וקיבוצים שחויבו במשך שנים על פי שיטת חיוב זו. לדברי עוה"ד יהושע גבעון, שרון מאיר ומדלן אדר ממשרד עורכי הדין פרימס, שילה, גבעון מאיר ושות', אשר ייצגו את המתיישבים ואת החברה הקבלנית בהליכים המשפטיים בוועדות הערר ובבית המשפט העליון, פסק הדין קובע באופן חד־משמעי את חשיבות רציפות המס וכן מבאר את המחלוקות הקיימות בנושא מיסוי אתרי הרחבה במושבים ובקיבוצים.
"אפשר להגדיר את דפוס הפעולה של רשות המסים כשיטת 'מצליח'", אומר רו"ח דורון שטיין, שותף ב־BDO זיו האפט וראש מגזר ההתיישבות. שטיין, המייצג כ־60 קיבוצים, מדווח כי כ־50 מהם נמצאים בתהליכי הרחבה פנימית. לטענתו, רשות המסים מנסה לגבות כספים בהרחבות אף שאלה לא מגיעים לה. כך לדוגמה, במקרים של הרחבה פנימית שמתבצעת בתוך תחומי הקיבוץ, המשתכנים החדשים משלמים דמי כניסה לקיבוץ וכספים נוספים על החיבור לתשתיות - סכומים שיכולים להגיע ל־500 אלף שקל למשפחה. אלא שלדבריו, גם במקרים כאלה רשויות המס מנסות לגבות כספים מהמתיישבים, ואלה צריכים להוכיח כי הסכומים ששילמו היו עבור שירותים לקיבוץ ולא עבור המגרש. "בצורה כזו אפשר לצמצם את חבות המס כמעט לאפס", אומר שטיין.
עכשיו עושים חשבון
רמי אריה. צילום: אוראל כהן
על פי הערכות של התנועה הקיבוצית, בשנים האחרונות פותחו הרחבות בכ־50 קיבוצים, ומדובר ב־40 מגרשים בכל קיבוץ בממוצע ובסך הכל בכ־2,000 מגרשים. לכך מתווספים כ־4,000 מגרשים במושבים ברחבי הארץ. על פי הערכות, אלפי מתיישבים יכולים לתבוע החזרי כספים מהמדינה. "להערכתי, מדובר בסכום של כ־200 מיליון שקל לפחות", אומר רו"ח ועו"ד רמי אריה, המטפל באופן ישיר בתיקים דומים.
לדבריו, במקרה שבו טיפל במשתכנים במושב במרכז הארץ, לרובם לא היתה הסבלנות והאמצעים הכספיים להגיש ערר, ולכן הסכימו לשלם את מס הרכישה על מלוא שווי המגרש, הפיתוח, שירותי הבנייה והתשלום לאגודה למינהל מיסוי מקרקעין. עם זאת, לדבריו, עדיף שהמשתכנים החדשים יגישו ערר לרשות המסים: "אני מציע לכל המשתכנים בהרחבות מושבים וקיבוצים ששילמו מס רכישה מלא שלא רק על התשלום למינהל לדרוש החזר. למעשה, יפה תעשה רשות המסים אם תיזום מהלך עצמאי כזה בעצמה, ותחזיר למשתכנים החזרי מס רכישה עודף שגבתה". מרשות המסים נמסר בתגובה כי "לאחר שנלמד את פסק הדין ונאתר תיקים דומים, אם ישנם, נחיל עליהם את פסיקת בית המשפט העליון".
כתבתו של דותן לוי מהאתר כלכליסט