הרעב לנדל''ן- רמלה IN, תל אביב OUT?

כאלף איש טרחו להגיע להגרלת הדירות של גינדי השקעות, בתקווה שהם יזכו לקבל את הזכות לרכוש דירה ברמלה!

בישראל קיים רעב לדירות, אחרת לא ניתן להבין כיצד 1,000 איש עמדו בתור ביום שישי האחרון כדי לרכוש דירות ברמלה. אין לי שום דבר נגד רמלה, אך מדובר בעיר שממותגת די נמוך בהיררכיה של ערי ישראל ובכל זאת, 1,000 איש טרחו להגיע להגרלת הדירות של גינדי השקעות, בתקווה שהם יזכו לקבל את הזכות לרכוש דירה ברמלה.

בישראל קיים רעב לדירות- רק כך ניתן להסביר את הנתונים שפורסמו אתמול (שלישי) על ידי בנק ישראל, עליה של 30% במחירי הדירות בשנים 2008-2009 ועליה של 56% בנפח המשכנתאות. בסוף 2009 היקף המשכנתאות הסתכם ב- 65 מיליארד שקלים, לעומת 41 מיליארד שקלים בשנת 2007.

הנהירה אחר דירות בישראל נעוצה בעובדה שקיים ביקוש בלתי גלוי לדירות. בשנת 2009 הציבור רכש דירות, אך לא בכמויות שהיו אמורות לספק את צרכיו. מה קרה בשנת 2008 ובשנת 2009 שהצדיק עליה של 30% במחירי הדירות?!

התשובה ידועה לכל, היה מחסור בדירות! מדי שנה מוקמים בישראל כ- 36 אלף משקי בית בישראל. משמעות הדבר שיש צורך בכמות זהה של דירות חדשות מדי שנה בכדי לספק את הביקוש, קרי, קיים צורך בהתחלות בניה. אך בשנים 2008 - 2009, התחלות הבניה הממוצעות לשנה הסתכמו בפחות מ- 30 אלף. מדי שנה נרשם מחסור של כחמשת אלפים יחידות דיור, עשרת אלפים בשנתיים. הביקוש היה קיים, אך הוא היה בלתי גלוי, שכן עליות המחירים לא איפשרו לרוכשים פוטנציאלים רבים לרכוש דיור והביקוש נכנס להקפאה.  

האירוע של גינדי השקעות הוכיח שקיימים ביקושים בלתי גלויים לדירות בטווח מחירים של בין 800 ל- 1.2 מיליון שקלים, לאזורים המכונים "מרכז הארץ", כאלה הממוקמים בסמיכות למקום עבודתם של הדורשים. אלא שמרכז הארץ הוא מושג יחסי. פעם מרכז הארץ התמקד בערים כמו תל אביב, רמת גן וגבעתיים. ערים כמו פתח תקווה, חולון ובת ים, שלא לדבר על ראשון לציון, היו בגדר הפריפריה של מרכז הארץ. כיום, ערים אלו נחשבות למרכז הארץ, חלק מהמטרופולין תל אביב. 

רמלה ולוד לא נחשבו למרכז, אך בעקבות מסע פרסום מוצלח מאוד של גינדי השקעות חל שינוי. חברת גינדי השקעות הצליחה למתג את רמלה כמרכז הארץ ואכן מבחינה גיאוגרפית היא כזו, כמה דקות נסיעה ממרכז מעזריאלי. כל אותם הדורשים אשר לא הצליחו להשיג דירה בשנת 2008 מפאת מחירה הגבוה, הגיעו למסקנה שבנסיבות הנוכחיות גם רמלה זה מרכז הארץ. 

עד היום, רוכשים שלא יכלו להרשות לעצמם לגור בתל אביב הצפינו והגיעו עד לחדרה, או הדרימו עד לגדרה. עכשיו הם פונים לכיוון דרום מזרח. ניתן לומר שגינדי השקעות  ייצרה "נתיב בריחה" חדש לפליטי הדיור של תל אביב.  

רמלה כנראה הפכה IN , אך האם זה טוב לרמלה? לא בטוח. זה טוב אולי לתושביה היהודים של רמלה, אך ספק אם זה מטיב עם התושבים הערבים של העיר, שכן עשוי לקרות ברמלה מה שקורה ביפו. הצלחת הפרויקט של גינדי השקעות יביא לעליית מחירי הנדל"ן בעיר. היהודים יוכלו למכור את דירותיהם ולעבור לגור במקומות אחרים, אך לא כך הדבר עבור הערבים. אופציות רכישות הנדל"ן שלהם מוגבלות וזה עשוי ליצור מתח ותסיסה בעיר.