השלכות פעולת השייטת בעצירת המשט עשויות להשפיע על ענף הנדל''ן בישראל

עצירת אוניית הנוסעים בלב ים התקבלה באופן קשה בקהילייה הבינלאומית. מה הן ההשלכות על שוק הנדל''ן בישראל?

בשבוע שעבר חווינו את אחד מהאירועים אשר משנים את נתיב ההיסטוריה. הכוונה היא לפעולת השייטת אשר עצרה את המשט שניסה לפרוץ את המצור הימי על עזה. בצדק או שלא בצדק, עצירת אוניית הנוסעים בלב ים התקבלה באופן קשה בקהילייה הבינלאומית והמחאה שצוברת תאוצה עשויה לחייב את ממשלת ישראל לבצע וויתורים, שבין השאר יבואו לידי ביטוי בהקמת מדינה פלסטינאית. 



מדינה כזו אם תקום, תחייב לפנות חלק גדול מההתיישבות שמעבר לקו הירוק, אם לא את כולה, שכן למרות שמדברים על שמירה על גושי ההתיישבות ספק אם הדבר בר ביצוע. בסופו של דבר, תשתרע מדינה פלסטינאית על רוב רובם של השטחים ממערב לנהר הירדן שהיו בשליטת הממלכה ערב ה- 6 ביוני 1967.

 

ביצוע התכנית של שתי מדינות לשני עמים יהיה סבוך וקשה בכל מצב, אולם השלכות הנדל"ן יהפכו את התכנית לבלתי ישימה כמעט. המשימה של מציאת דיור לכל כך הרבה אנשים תהיה בלתי אפשרי, אלא אם הביצוע יתפרס על ציר זמן ארוך במיוחד.

  

במהלך המאה העשרים היו מקרים רבים שבהם בוצעו חילופי אוכלוסין עקב מלחמות. כך קרה בין יוון וטורקיה בשנות העשרים, הודו ופקיסטן בשנות הארבעים ועוד. בכל המקרים הללו, קליטת מסה גדולה מאד של אנשים ומציאת דיור חלופי הייתה משימה קשה וסבוכה ויצרה משבר שהביא לעליית מחירים.

  

גם בישראל צפוי משבר שיביא לעליית המחירים. בשטחים שנכבשו אחרי מלחמת ששת הימים, להוציא את השכונות החדשות בירושלים, גרים כ- 250,000 נפש, כ- 50,000 בתי אב פלוס. כלומר, מדובר בעוד 50,000 יחידות דיור. שימו לב, מדי שנה יש כ- 35,000 התחלות בניה וענף הבניה בקושי מצליח לספק את הסחורה בשל מחסור בכוח אדם. אם יהיה צורך לבנות עוד 50,000 יחידות דיור עלויות הבניה יתייקרו מאד, שלא לדבר על ההשפעה של עוד 50,000 קונים פוטנציאלים בשוק הנדל"ן הקטן והסגור של ישראל.