''זהו העידן של הפריפריות והוא ילך ויתעצם''

נתון בלעדי שהגיע לידי ''כלכליסט'' מגלה כי 20% מהדירות שנמכרו בתל אביב בשנה האחרונה השתייכו לתושבי העיר שעזבו לפריפריה. מדובר בשיעור כפול מזה שנמדד לפני שנתיים. ''זה כמו שבמנהטן הצעירים עוברים לקווינס כי הם לא יכולים להרשות לעצמם את המחיה בעיר'', מסבירים המומחים

כתבתה של שירלי ששון-עזר מהאתר כלכליסט


"התל אביבים בורחים מתל אביב" - כך אומר מנהל שיווק בחברה יזמית הבונה בפתח תקווה, בנתניה ובראשון לציון. לתחושה זו, הרווחת בקרב משווקי הדירות בערי הלוויין של תל אביב, מצטרפים עתה נתונים מדויקים. סקר שערכה לשכת שמאי המקרקעין מצא כי 20% מהדירות שנמכרו בתל אביב ב-12 החודשים האחרונים השתייכו לתושבי העיר שבחרו לעזוב לעיר אחרת. מדובר בשיעור כפול מזה שנמדד בסקר דומה שערכה הלשכה לפני שנתיים, שעמד על 12%.

 

מאחורי ההגירה השלילית הגוברת עומדים, בעיקר, מחירי הדיור בעיר. בשנה האחרונה, מוסרים מלשכת השמאים, מחירי הדיור בעיר זינקו ב־32%. מלבד מגמת ההתייקרות הכלל־ארצית, להעלאת מחירי הדירות בתל אביב תרמו גורמים מקומיים - ובהם פרויקטי מגדלים חדשים ושימור בניינים בלב העיר. גם בערי הלוויין שאליהן מהגרים התל אביבים עלו המחירים, אך שיעור ההתייקרות הממוצע בהן עומד על 20%–15%, כך לפי לשכת השמאים.

 

 

 

תהליך פרבור קלאסי

"כדי להשתדרג לדירה עם חדר נוסף, התל אביבי יצטרך להוסיף מיליון שקל. לעומת זאת, אם יחליט לצאת מהעיר הוא ימצא שיש לו כוח קנייה עצום בערי הלוויין המרוחקות יותר", מסביר ארז כהן, יו"ר לשכת השמאים. לדבריו, מגמת ההגירה ניכרת לא רק בתל אביב, אלא גם בערים שכנות לה שבהן ניכרת התייקרות בשוק הדיור: "אנחנו רואים מגמה דומה גם בקרב תושבי גבעתיים, רמת גן ורמת השרון - הערים היקרות של המרכז". ולאן עוברים אותם תל אביבים ורמת גנים? לפי הסקר, ערי היעד המועדפות הן הוד השרון, כפר סבא, נתניה, ערי בקעת אונו, ראשון לציון, רחובות ורמלה.

 

"הנגישות בכבישים פתחה עוד אופציות נדל"ניות לזוגות הצעירים ולמשפרי הדיור התל אביבים," מוסיף עורך מחירון הדירות לוי יצחק. "זה מדרבן אותם לחפש גם במעגלים הרחוקים יותר כמו ראשון לציון, באר יעקב ורחובות, ובמושבות כמו כרכור וזכרון יעקב בצפון". לוי החל לעקוב אחר ההגירה מתל אביב עוד ב־1994, ולדבריו, בשנים האחרונות ניכרת נדידה מוגברת של תל אביבים לערי הפריפריה.

 

ד"ר רינה דגני, מנכ"ל מכון גיאוקרטוגרפיה, לא מופתעת מהנתונים. היא טוענת כי מדובר בתהליך אורבני טבעי המתרחש בכל המדינות המערביות. "תל אביבים שמעוניינים לשפר דיור לא מצליחים לעשות זאת בתוך העיר ויוצאים אל מחוצה לה," היא אומרת. "זהו תהליך קלאסי של פרבור". לדבריה, התהליך הואץ בשנה האחרונה כתוצאה מעליות המחירים הדרמטיות.

 

"כמו שבמנהטן הצעירים עוברים לקווינס כי הם לא יכולים להרשות לעצמם את המחיה בעיר, כך זה קורה גם בישראל. זהו העידן של הפריפריות, והוא ילך ויתעצם. נראה יותר צעירים רוכשים דירות בפתח תקווה, בראשון לציון ובבנתניה", אומרת דגני.


מי מרוויח מזה 

מי שמרגישים את המגמה בצורה הטובה ביותר, ועל הדרך גם מרוויחים ממנה, הן החברות היזמיות הבונות באותן ערי לוויין שהזכירו דגני וכהן. "מי שמחפש דירת 4 חדרים ב־1.3 מיליון שקל מבין שזה בלתי אפשרי בתל אביב, אבל כן אפשרי בפתח תקווה, ברחובות וביבנה, ולשם הוא הולך", מספר אבי פורמן, סמנכ"ל שיווק בחברת אזורים, הבונה בנתניה ובפתח תקווה.

 

"עד לפני כשנתיים רק כ־5% אחוז מהרוכשים הגיעו מהערים היקרות כמו תל אביב או רמת השרון," מוסיפה עדנה חסון, משנה למנכ"ל חברת פריזט חסון, הבונה בהוד השרון. "כיום, מספר הרוכשים התל אביבים עלה לכ־17%. אם תימשך מגמת עליית המחירים בתל אביב, המספר עשוי בהחלט לעלות לכ־25% ואף יותר". גם בפרויקט של חברת ב.יאיר בנתניה מרגישים את המגמה. "בשנה האחרונה חלה עלייה של כ־10% במספר הרוכשים המגיעים מגוש דן, ובחודשים האחרונים זה מגיע כבר ל־30%–40% מהרוכשים", אומר נדב ליסובסקי, סמנכ"ל השיווק של חברת הייזום ב.יאיר.

 

"כ־20% מהרוכשים מגיעים מהערים המבוקשות בגוש דן, לעומת 5%–10% בעבר", מוסיף תמיר בן לולו, סמנכ"ל חברת הבנייה מ.אביב, הבונה בגדרה. "הסיבה לכך היא צירי התנועה החדשים שקיצרו את זמן הנסיעה משמעותית", הוא אומר.

 

"עליות המחירים בתל אביב, במקביל לפתיחת כביש 6, מאפשרים לתל אביבים לעבור לערים אחרות", אומרת דורית סדן, סמנכ"לית שיווק בשיכון ובינוי, הבונה בתלמי מנשה ובזכרון יעקב.

 

סדן מדווחת כי 20% מרוכשי הדירות בתלמי מנשה בשנה האחרונה היו מתל אביב, ובכרכור הם היוו 15% מהם וכי הם רכשו בעיקר בדירות חמישה חדרים ופנטהאוזים.



כתבתה של שירלי ששון-עזר מהאתר כלכליסט