חילוקי דעות בין משרד האוצר ובנק ישראל לגבי מחירי הדיור בישראל.

האוצר טוען שהמחירים בירידה ואילו בנק ישראל טוען שהמחירים עולים.

זה שוב פעם חוזר על עצמו, שני גופים ממשלתיים מובילים כמו משרד האוצר ובנק ישראל מוסרים מסרים סותרים לגבי שוק הנדל"ן בישראל. ביום שני בערב הפתיע נגיד בנק ישראל והעלה את שערי הריבית. מיום ראשון הריבית הבסיסית במשק תעמוד על 1.75%, לעומת 1.5% עד כה. עד שעובדה זו תשפיע על ריבית המשכנתאות יחלפו מספר חודשים, אז מה לזה ולשוק הנדל"ן? 

 

הקשר הוא שבנק ישראל נימק את החלטתו בהתחממות שוק הנדל"ן, שבאה לידי ביטוי בעליית מחירי הנדל"ן. זאת ועוד, בנק ישראל הציג נתונים המראים כי במהלך 12 החודשים האחרונים נפח המשכנתאות גדל ב- 52%. עוד לפני פרסום החלטת הריבית הודיע רוני חזקיהו, הודיע רוני חזקיהו, המפקח על הבנקים, שהוא יקיים מסיבת עיתונאים למחרת היום, בה יציג את דו"ח הפיקוח על הבנקים לשנת 2009 וכן יתייחס לצעדים שיש לנקוט בכדי להתמודד עם המשך העלייה בשערי הדיור בישראל.

  

ואכן, קיים חזקיהו ביום שלישי בבוקר מסיבת עיתונאים במשרדי הבנק בירושלים ולמרות שהאירוע היה אמור להתמקד בדו"ח הפיקוח על הבנקים, הנדל"ן הפך לנושא המרכזי, אם כי מנקודות המבט של הבנקים למשכנתאות. חזקיהו הבהיר שהפיקוח על הבנקים, אשר עלול לגרום לעליית שערי הריבית ולעלייה בהחזרים החודשיים, יביא לכך שיהיו לא מעט כאלו שלא יוכלו לעמוד בכך, במיוחד אותם משקיעים שנטלו משכנתאות כדי לממן השקעה בדירות.

  

כדי להמחיש את הבעיה הבנק הרכיב פרופיל של משקיע הנדל"ן הישראלי, שכיר המרוויח 11,000 אלף שקלים לחודש ברוטו. חזקיהו אמר שכ- 80% מהמשכנתאות שניתנות היום הן במינוף גבוה מאד ובממוצע ההחזרים החודשיים שווים לכ- 26% מהשכר הממוצע במשק, 2,164 שקלים לחודש, גידול של כ- 16% משנת 2007. חזקיהו סבור שמשדובר בפצצה מתקתקת לגבי אלו שלקחו משכנתאות בריבית ניידת ועומדים לפני מצב של שערי ריבית עולים. 


בנתיים, במרכז מאקרו לכלכלה מדינית טוענים שעליית הריבית לא תביא לבלימת מחירי הדירות. ד"ר רובי נתנזון, מנהל המרכז, אומר כי "העלאת הריבית אינה הפתרון להתמודדות עם מחירי הנדל"ן. זהו צעד אנטי חברתי הפוגע בשכבות החלשות ובעיקר בזוגות הצעירים. פעולה זו אינה מהווה תחליף לצורך להגדיל את היצע הדירות כדי לפתור את בעיית המחירים הגואים בשוק הנדל"ן. זאת משימה שעל ממשלת ישראל לבצע ".

 

אלא שהממשלה לא ממהרת לפעול כי לה יש נתונים אחרים. משרד האוצר מפרסם מדי חודש דו"ח על מצב המשק שנקרא "אורות אדומים". דו"ח כזה פורסם ביום שלישי ובו כלכלני האוצר כותבים שמחירי הדירות במגמת ירידה, כשביוני ירדו ב- 0.9%, לעומת חודש יוני אשתקד.

 

פרסום נתונים סותרים יוצרים מידה רבה של מבוכה בענף שגם כך נמצא במצב עדין. פטפטת השרים על כך שמחירי הדירות עומדים לרדת (למרות שהמחירים עולים ולא יורדים) יוצרים מצב של חוסר יציבות ושל ציפיות שונות. הבעיה בנתונים המתפרסמים על ידי משרד השיכון, משרד האוצר, בנק ישראל, הלמ"ס והשמאי הממשלתי הראשי, היא בכך שלכל אחד מהגופים הללו יש שיטות מדידה שונות ומשום כך אין אחידות בין המספרים. יש הסבר לשינוים בין המספרים, אך הציבור ואפילו פעילי ענף הנדל"ן רואים את המספרים הערומים. הדבר היחיד שמשפיע על המחירים במחצית השנייה של שנת 2010 היא עובדה פשוטה אחת: הביקוש עולה על ההיצע וכשזה קורה המחירים לא יכולים לרדת.