ירוק הוא יפה. שיטת הבנייה הירוקה

ירוק הוא באמת יפה אך כשמדובר בבנייה הוא יפה שבעתיים.

יש הטוענים שצפיפות האוכלוסייה בכדור הארץ גדולה מדי, אחרים טוענים שכדור הארץ יכול לכלכל עוד מיליארדים נוספים אך למרות הוויכוח הדמוגראפי הזה מה שאינו נתון לוויכוח היא העובדה שבכדי לחיות כאן בצפיפות יש לדאוג לכדור הארץ ולטבע אחרת האדם וצרכיו בהחלט ימיתו את כדור הארץ ויהרסו את הטבע שהוא יסוד הקיום של כולנו.

הנזקים שהאדם ממיט על כדור הארץ הם אדירים וללא מציאת איזון בין צורכי הטבע וצורכי האדם המצב לא יהיה טוב. איזון בין הטבע והאדם נקרא אקולוגיה ובמסגרת המאמצים האקולוגיים גם לבנייה יש חלק וגם הבניה חייבת להתאים את עצמה לאילוצים האקולוגיים של כדור הארץ.

התוצאות של ההרס האקולוגי עד כה נראות לעין: יערות גשם הרוסים, התפשטות המדבר, הרס הקרחונים בקוטב הדרומי והצפוני, התחממות כדור הארץ, זיהום מי הים ומי השתייה, מחסור הולך וגובר במי שתייה  וכפועל יוצא התייבשות האגמים.

"ימת אראל" במרכז אסיה שפעם השתרעה על שטח של פי שלוש מארץ ישראל מהים עד הנהר, הצטמקה במהלך ארבעים השנים האחרונות והיום מגיעה לעשירית מגודלה המקורי שכן הנהרות שהזינו את מימיה נוצלו כדי להשקות את שדות הכותנה באזור, אך למה ללכת רחוק? ימת החולה בצפון הרחוק התייבשה בשנות השישים, ים המלח נמצא בשלבי התייבשות מתקדמים ומצב הכנרת לא רחוק!

אך אחרי שהאנושות הבינה את הנזקים שהיא גורמת לטבע ושתופעות כמו חור האוזון והתחממות כדור הארץ יכולות לגרום להרס החיים בכדור הארץ, גברה הרגישות לגבי איכות הסביבה בכל התחומים.  

יש ניסיון למנוע זיהום הסביבה, למחזר חומרים, למנוע הרס יערות למנוע זיהום מקורות מים ועוד ועכשיו הגיע גם התור של הבניה של ענף הנדל"ן, שכן בית מגורים הוא אחד מהמוקדים של יצירת זיהום.
בכל מקום שבו מתגורר האדם נוצרים מוקדי זיהום, נוצר זיהום בעת תהליך הבניה ונוצרים מוקדי זיהום בעת המגורים עצמם, נוזלים מוצקים שמופרשים מגוף האדם שלא לדבר על זבל שיוצרת חברת הצריכה של ימינו.

זאת הסיבה שכיום יש גל של בניה ירוקה, בניה אשר תקטין עד למינימום את יצירת פסולת בעת תהליך הבניה ותאפשר בניית יחידות דיור שהן ידידותיות עד כמה שיותר לסביבה ובמסגרת זו קמו תעשיות שונות אשר פיתחו טכנולוגיות בנייה שהן ידידותיות לסביבה בעת תהליך הבניה ומסייעות בהקמת יחידות דיור שגם הן ידידותיות לסביבה בעיקר על ידי חסכון באנרגיה, סילוק שפכים ופסולת ועוד.

 תהליך הבניה הירוקה

השלב הראשון בתהליך של בניה ומגורים ירוקים הוא תהליך הבניה ויש כבר כמה חברות בניה כמו גלעד את עינת שמבצעות פרויקטים במסגרת מה שקרוי בניה ירוקה ויש חברות כמו "בניה ירוקה פתרונות בניה מהפכניים" אשר מתמחים בטכנולוגיות בניה שמותאמים לצרכים של בנייה ירוקה.

יש גם ערים כמו כפר סבא שתכננו רבעים ירוקים, כלומר אזורים שבהם הבניה היחידה המותרת היא בניה ירוקה, אך גם הסביבה מותאמת לצורכים האקולוגיים כפי שנראה בהמשך.

מהי בניה ירוקה?

המושג עדיין אמורפי שכן עוד לא קבעו כללים מחייבים, אולם באופן כללי ניתן לומר שמדובר בתהליך בניה שעושה שימוש עד כמה שניתן בחומרים ידידותיים לסביבה, חומרים שמתכלים ובבנייה נקייה, כלומר מהסוג שיוצר מינימום פסולת.

אך כשמדברים על בנייה ירוקה יש להבדיל בין בית מגורים ובית פרטי.

בבתים משותפים, מגדלי מגורים אם תרצו, הבניה הירוקה היא בעירבון מוגבל. שימוש בחומרים הנכונים, בנייה שתאפשר לדייריה חסכון באנרגיה בעיקר משום שהבנייה נעשית בבידוד מקסימלי ותכנון שינצל את תכונות הטבע עד כמה שניתן וזה כדי לחסוך בצריכת אנרגיה למטרות קירור וחימום, באנרגיה כמו למשל ניצול רוחות או בריזות, צל בקיץ ושמש מחממת בחורף.

למרות שיש בתים פרטיים אקולוגיים אין עדיין טכנולוגיות כדי לבנות בית מגורים אקולוגי באמת כפי שניתן לבנות בית פרטי אקולוגי. בתחום הבניה הרוויה יש חשיבות רבה מאוד בתהליך הבניה שתהיה בנייה פיזית נקייה.

בהקשר זה יש להזכיר את חברת "בניה ירוקה פתרונות בניה מהפכניים"  שעושה שימוש בטכנולוגיות מיוחדות שמאפשרת בניית בתים בצורה מהירה שגם היא תרומה לאקולוגיה, אינה מזהמת את הסביבה בזמן הבניה ועושה שימוש בחומרים נקיים.

פיני גל מנהל החברה מסביר: "אנחנו מספקים לענף הבנייה חומרים וטכנולוגיות שמאפשרים בנייה מהירה ונקייה ובימינו זה אומר הרבה. אנחנו מסוגלים לבנות בתים פרטיים ובתי דירות בחמישית מהזמן שלוקח לבנות בשיטות קונבנציונאליות. אתר הבניה שלנו נקי לחלוטין והחומרים שבהם אנחנו משתמשים הם חומרים אקולוגיים כי הם טבעיים ובנוסף יוצרים מעטה מבודד שמסייע לשמור על הבית קריר בקיץ וחמים בחורף".

זה באשר לבתים משותפים אך לגבי בתים פרטיים השמיים הם הגבול שכן ניתן לבנות בתים שמייצרים בעצמם חשמל כדי לספק את צורכיהם ומעבר לכך, שהמיקום הוא כזה שעושה שימוש אופטימאלי ברוחות, במקומות מוצלים ובחשיפה לשמש כדי לנצל את הטבע למטרות חימום או קירור שמנצלות שמש, רוחות ואפילו את גלי הים לאלו שגרים על יד הים כדי ליצור אנרגיה. בתים עם מערכות שממחזרות את מי הביוב כדי לעשות בו שימושים שונים, בעיקר השקיית גינות ועוד.

מיותר לציין שבניה ירוקה עולה יותר מבנייה קונבנציונאלית, בבתים משותפים זה מעלה את המחיר בכ-10 עד 15 אחוזים ובית פרטי מאובזר במידה רבה מאוד במכשור "אקולוגי". המחיר יכול להגיע לחמישים אחוזים ואף להכפיל את עצמו.

פרט לבנייה ירוקה של בתים משותפים ובתים פרטיים יש בנייה ותכנון שכונות ירוקות מסוג השכונה שתוכננה ונבנתה בכפר סבא.

בשכונות מעין אלו הבנייה היחידה המותרת היא בנייה שמתבצעת על פי פרמטרים של בניה ירוקה. זאת ועוד, התכנון מבטיח שגם במישור הקהילתי יישמרו עקרונות אלו.  מערכת מרכזית לסילוק אשפה ולמחזור מים, מערכת מרכזית שעושה שימוש בכוח סולרי כדי לספק חשמל לתאורה העירונית. תכנון שתילת עצים כדי שיתנו מקסימום הגנה מקרנות השמש בקיץ, תכנון כבישים שישמרו על שקט מקסימלי שכן איכות סביבה גם היא איכות חיים, ושקט הוא אחד העקרונות החשובים של איכות מגורים.