כשהחלום נסדק
עברתם לדירת החלומות החדשה שלכם, ופתאום הצנרת דולפת, התקרה סדוקה והמעלית נתקעת. קוראים לזה ליקויי בנייה. סוף העולם? ממש לא. יש מה לעשות, יש לקבלן אחריות, ויש חוק שעומד לצדכם. כל מה שמומלץ לדעת
מזל טוב, עברתם לדירת החלומות החדשה שלכם, ומבחינתכם הכל אמור להתנהל עכשיו באמת כמו בפנטזיה. הכל חדש, תקין, עובד כמו שצריך, ויש לכם ראש שקט להרבה-הרבה זמן. אבל לפעמים הפנטזיה עלולה לפוך לחלום בלהות. קוראים לזה ליקויי בנייה.
בענף הבנייה בישראל פועלים אלפי קבלנים, ולא כולם יוצאים צדיקים. לפעמים, בשל סיבות שונות, למשל הגדלת רווחים על חשבון שימוש בחומרים זולים יותר, או סתם חוסר הקפדה ומקצועיות, קורה שמתגלים ליקויי בנייה ודירות אינן עומדות בתקנים או בהסכם שנחתם עם הרוכשים. בדרך כלל, כשמדובר בחברות בנייה ובקבלנים מוכרים ואמינים, מספר הליקויים קטן עד מזערי, אם בכלל.
במקרים אחרים עלולים להיות ליקויים רבים ולעתים אף חמורים. אם יש לכם מזל, תגלו את הליקויים בשלב מוקדם, כשעדיין אתם יכולים, על פי חוק, לדווח על כך לקבלן, והוא מחויב לבצע את התיקוןאולם יש ליקויים ונזקים שמתגלים רק כעבור שנים רבות, ואז תיאלצו לשלם כסף רב לתיקונם. לפעמים הדבר אף יהיה כרוך בהריסת קירות או החלפה של חלקים במבנה או בתשתית הדירה, כדי שאפשר יהיה לתקן את הנזק בהתאם לתקן הנדרש.
ליקויים נפוצים
ליקויי הבנייה האפשריים הם רבים מאוד, אבל הנפוצים שבהם הם בעיות בשלד, כגון סדקים בקירות, רטיבות (בגג ובקירות פנימיים), איטום, חלונות, ריצוף, צנרת, קולטי שמש, בעיות חשמל, בעיות במעלית, בעיות במערכת המיזוג והחימום ועוד.
ליקויים בריצוף היא אחת הבעיות השכיחות ביותר, והיא נובעת בדרך כלל כתוצאה מעבודת ריצוף לא מקצועית שגורמת למרצפות להיראות עקומות או שקועות, שימוש לא זהיר בחומרים שגורמים לכתמים על גבי הריצוף, ושימוש בחומרים באיכות נמוכה שאינם עומדים בתקן הנדרש: למשל מרצפות שאין בהן פיזור אחיד של אגרגטים, דבר הפוגם במראה האחיד והנקי של הריצוף, או תערובת שחדרו אליה אגרגטים שונים שיוצרים מעין כתמים במרצפת.
ליקוי רטיבות ואיטום הוא עוד ליקוי בנייה שכיח. כך, למשל, עבודת הריצוף הלא מקצועית עלולה לגרום לאיטום לא מספיק ומים יכולים לחדור מהרצפה אל הדירה שמתחת, גם צנרת מים שלא הותקנה כראוי ומתחילה לדלוף גורמת לבעיות רטיבות, וגן גם איטום חיצוני שלא נעשה כראוי וגורם לחדירת מים, בעיקר מי גשמים בעונת החורף, ועוד.
אמצעי מניעה
אחת הדרכים המומלצות למניעת ליקויי בנייה היא להצטייד בעורך דין כשאתם חותמים חוזה עם הקבלן.
הוא, למשל, יוודא שאין בחוזה סעיפים הנוגעים להסרת אחריות מהקבלן, ושהקבלן מוסר לכם מפרט טכני מדויק.
על פי חוק המכר (דירות) חייב הקבלן לצרף לחוזה המכר מפרט ולמסור לקונה העתק ממנו חתום בידו. כל תיקון במפרט טעון חתימת שני הצדדים. לפי חוק זה המפרט יכול להתייחס, בנוסף על הדירה הנמכרת, גם לחלקים אחרים של הבניין שבו נמצאת הדירה, למעט דירות אחרות, ולקרקע שעליה עומד הבניין. על המוכר למלא את כל הפריטים במפרט במפורט ובמדויק, ואם פריט מסוים אינו נכלל, על המוכר לציין זאת לגביו.
עקבו אחר המפרט, שאלו שאלות, והקפידו לבדוק שהקבלן מבצע אותו. דבר זה עשוי למנוע עוגמת נפש רבה בעתיד.
על פי חוק המכר, מוכר שלא מסר לקונה מפרט, הוא ייחשב, על אף האמור בחוזה המכר, כמי שהתחייב למסור את הדירה לקונה כשכל דבר שצריך היה לפרט במפרט - מתאים למקובל בנסיבות העניין.
דיווח מהיר
כשמגלים את ליקויי הבנייה מאוחר מדי, הנזק כבר עלול להיות רב ותיקונו יכול להיות יקר ביותר. לכן, הפיקוח על ביצוע המפרט הטכני הוא חושב ביותר, ועשוי לחסוך לכן המון כאב ראש ובעיקר כסף. אם אינכם מבינים מספיק בעניינים טכניים, כדאי שתזמינו חברת בדק בית הנדסית לאיתור ליקויי בנייה. החברות הללו מאתרות את ליקויי הבנייה הקיימים - מצב השלד, הקירות, הצנרת, האיטום כו', מעריכות את עלויות התיקון ומגישות חוות דעת. יש לבדוק שמדובר בחברה אמינה ומוכרת ושחוות הדעת שלה קבילה בבית המשפט - אם תיאלצו להגיע לשם.
בהתאם לחוק מכר הדירות מומלץ להודיע לקבלן על ליקויי הבנייה בדירה מוקדם ככל האפשר, כדי לתת לו זמן סביר לתקן את הליקויים לפני שמגישים נגדו תביעה. יש לדווח על ליקויי הבנייה לקבלן בתוך שנה מיום קבלת הדירה. תקופה זו נקראת תקופת הבדק. יש מקרים מסוימים, בהתאם לסוג ליקוי הבנייה, שתקופה זו נמשכת יותר, אולם באופן כללי מומלץ שלא לחרוג ממנה.
אחריות הקבלן
אחריות הקבלן משתנה בהתאם לליקוי הבנייה שהתגלה. מרגע שמתגלה הליקוי מתחילים לספור את תקופת ההתיישנות לגבי הליקוי הספציפי. אחרי תום תקופה זו, לא תחול אחריות על הקבלן. אולם באופן כללי, תקופת האחריות של הקבלן מתחילה בתום תקופת הבדק והיא נמשכת כשלוש שנים. יש מקרים, בהתאם לסוג ליקויי הבנייה, שתקופה זו נמשכת יותר.
האחריות לא תחול על הקבלן אם הוכיח שהליקוי נגרם בשל פעולה או מחדל של הקונה, כגון תחזוקה לקויה, רשלנות וכו'.
ברוב המקרים, ובעיקר כשמדובר בחברות בנייה ובקבלנים אמינים ומוכרים, ליקויי הבנייה - אם התגלו, נפתרים על ידי המוכר, והקבלנים נוהגים לבצע את התיקונים השונים עד תום השנה הראשונה מתחילת תקופת הבדק. כך שבמקרים האלה, אתם בהחלט יכולים לישון בשקט.
הכתבה פורסמה במקור באתר בית INFO