לפני נתוני הלמ"ס: כ-90% מתושבי מחוז הצפון מרוצים מהדירה שלהם ו-80% מרוצים מאזור המגורים

כ-90% מתושבי מחוז הצפון מרוצים מהדירה שלהם ו-80% מרוצים מאזור המגורים שלהם - כך עולה מניתוח נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שבוצע בארגון קבלני מחוז הצפון

סקר הלמ"ס מדד את איכות החיים ב-16 הערים הגדולות בישראל בשנת 2020 לפי 51 מדדי איכות חיים שונים ומגוונים.


הסקר חילק את הערים הגדולות ל 3 קטגוריות: אלה שקיבלו ציון כולל גבוה במדדי הלמ"ס, אלה שקיבלו ציון בינוני, והערים שקיבלו ציון כולל נמוך במדדים. כך, מחוז הצפון קיבל ציון נמוך הממוצע הארצי – ב-19 מתוך 51 מהמדדים המחוז טוב יותר מהממוצע הארצי וב-35 מדדים מצבו פחות טוב מהממוצע.


המחוז מוביל באחוז נמוך של משקי בית המשלמים עבור דיור 30% ויותר מההכנסה הכספית נטו (בנק ישראל ממליץ לא לחרוג משיעור זה) – 18.6% לעומת 29.5% בממוצע הארצי. מתוך זה כ-43% משלמים זאת על שכירות ו-15% על דירות בבעלות; עלות שירותי הדיור מתוך ההכנסה הפנויה במחוז הצפון עומדת על 16.4% לעומת 21.8% בממוצע הארצי; רק 33.3% מתושבי המחוז אינם מרוצים מזמן ההגעה לעבודה לעומת 40.1% בממוצע הארצי. מנגד, רק 46.7% ממשקי הבית במחוז מרוצים מכמות הפארקים והשטחים הירוקים באזור מגוריהם, לעומת 63.1% בממוצע הארצי.


בשנת 2018 ההוצאה החודשית לדיור הייתה 3,764 ש"ח בממוצע לכלל משקי הבית - הוצאה המהווה 21.8% מההכנסה הכספית נטו לכלל משקי הבית. במחוז הצפון ההוצאה לדיור לחודש היתה נמוכה יותר ועמדה על כ-2,500 שקל לחודש.


הצפיפות במחוז הצפון עומדת על כ-0.95 נפשות לחדר לעומת 0.86 בממוצע הארצי.

יו"ר ארגון קבלני הצפון אלון רחמיאן | צילום יח"צ


לדברי אלון רחמיאן, יו"ר ארגון הקבלנים במחוז הצפון, "הנתונים משקפים עד כמה תושבי המחוז אוהבים לגור בצפון, אך לצערנו הם נאלצים להמשיך ולגור בדירות הישנות וגם אוכלוסיה חדשה ורעננה לא מתווספת למחוז. זאת, מפאת מחסור חמור ורב-שנתי ביחידות דיור חדשות במחוז ובקצב בנייה לא מספק. הביקוש למגורים בצפון עולה בהרבה על ההיצע וזה מתבטא בעליות של 10% ויותר במחירי הדירות במחוז. המדינה לצערי מסרבת לעודד התחדשות עירונית בצפון - וחבל! אם לא יינקטו צעדים נחושים ומקיפים בנושא, לא יהיה איפה לגור במחוז הצפון והמחירים רק ימשיכו לעלות".