מועצת מקרקעי ישראל החליטה להוזיל את מחיר הקרקע בגליל

מועצת מקרקעי ישראל החליטה להוזיל את מחיר הקרקע בגליל, אך האם צעד זה ישפר את מצב הנדל''ן באזור?

ביום שני מועצת מקרקעי ישראל, בראשותו של שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס, קיבלה החלטה להעניק הנחות מפליגות לאלו שירכשו מגרשים בצפון הארץ. אטיאס אמר שההחלטה תיתן תמריץ אדיר לפיתוח הגליל בפרט, והצפון בכלל. לדבריו, "המועצה קיבלה החלטות שבמסגרתן יתאפשר מתן תמריצים לחיזוק ישובים בגליל והצפון. אנחנו ניתן הנחות משמעותיות על הקרקע כדי לעודד תושבים להתגורר באזורים אלו. אני רואה חשיבות מרובה ביצירת תמריצים כלכליים אמיתיים למשיכת אוכלוסייה לישובי הגליל והצפון, במטרה לחזקם. החלטה זו תסייע להתרחבות והתחזקות ישובי הצפון ותמנע הגירה שלילית מצפונה של המדינה. היה חשוב לי להחזיר את ההטבות לישובי הצפון ולאפשר למי שבוחר לגור בפריפריה את התנאים הטובים ביותר שהמדינה יכולה להעניק". 

 

מילים חזקות בהחלט, עידוד התיישבות בגליל ומניעת הגירת תושיבם למרכז הארץ. אך האם בהחלטות אלו יש די בכדי לעודד להשיג מטרות חשובות אלו? ספק!!!! 

 

ההחלטות שהתקבלו השבוע במועצת מנהל מקרקעי ישראל אכן יתנו הנחות מפליגות לרוכשי קרקע, אך המענקים האלה מותנים באי אלו סעיפים אשר הופכים את כל ההחלטות שהתקבלו בקול ששון ושמחה לחסרי משמעות.

 

ההחלטה של המנהל לגבי רכישת מגרשים באזורי עדיפות לאומית משפרת את התנאים שקיימים היום. על פי הנהוג עד כה, רוכשי מגרשים באזור משלמים בין 51% ל- 91% מערך המגרש, כפי שהוא נקבע על ידי שמאי מקרקעין מוסמך. גובה ההנחה גדל ככל שהיישוב קרוב לגבול או מרוחק ממוקדי אוכלוסיה. 

 

על פי הקריטריונים החדשים, ההנחות יגדלו משמעותית. הרוכשים ישלמו רק בין 31% ל- 51% מהערך השמאי של המגרש. שעורי ההנחות יקבעו בהתאם לאזורי עדיפות לאומית, כפי שנקבעו בהחלטות המועצה התקפות כיום. במידה ותתקבל החלטת מועצה אשר תשנה את אזורי העדיפות הלאומית, שעורי התשלום המופחתים יקבעו בהתאם להחלטה החדשה. תוקף ההחלטה שהתקבלה היום עד ליום ה-1 למאי 2012. 

 

המועצה קיבלה גם שורה של החלטות בנוגע ליישובים קהילתיים, זאת על רקע עתירות שהוגשו לבית המשפט העליון בנושא ואשר תקפו את המדיניות הקיימת למיון מועמדים לישובים אלו. המועצה אימצה את המלצות הצוות ומשמעות הדבר כי מבחן ההתאמה לקהילה בנוסחו הקיים ימשיך לחול אך ורק על ישובים קטנים מאוד או שבתקופת הקמתם מספר בתי האב בהם לא עלה על 120.

 

בישובים גדולים יותר, הציע הצוות כי יחול קריטריון מיון לפיו ידחה רק מועמד שמכון המיון ימצא כי מידת אי התאמתו לחיי הקהילה בישוב עשויה לפגוע בחיי הקהילה. לצד ההחמרה בקריטריון ההתאמה החברתית, אימצה המועצה את המלצת הצוות לעגן בהחלטה את עיקרון הקהילתיות ולקבוע כי בעת בחינת מועמד מותר להביא במניין השיקולים את החשש כי קבלתו תביא ליצירת קהילה נפרדת בישוב. ההחלטות האלו למעשה ימשיכו את הנוהל של יישובים קהילתיים אלו לא לקבל מעומדים שאינם יהודים.

 

מהנהלת מנהל מקרקעי ישראל נאמר לנדל"ן קום. "מדיניות  ההנחות מתייחסת לאזור כול ואינו מפלאה על רקע דתי או לאומי. שכן המבצע גם כולל ישובים ערבים כמו סכנין ואבו סנן". בהחלט הישג. אלא שקיים סעיף אחד שהופך את כל ההחלטה לחסרת ערך. הקריטריונים החדשים קובעים שההנחה תינתן אך ורק אם היא קטנה מ- 50,000 שקלים וזה הופך את כל ההחלטה לפרסה.    

 

ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין של ישראל, אמר לנדל"ן קום: "כל ההחלטה היא בדיחה בחוסר טעם. היא חסרת משמעות ברגע שהיא מותנית בכך ש"ההנחות" לא יעלו על 50,000 שקלים.  בכדי שההחלטה תהיה אפקטיבית, מחירו של מגרש אשר יעניק לקונה זכות לרכוש אותו ב-31% מהערך השמאי שלו, חייב להיות 73,000 שקלים. הרוכש מקבל הנחה מקסימאלית של 69%, פירוש הדבר שבמקרה של מגרש של 73 אלף שקלים יקבל הקונה הנחה של 50,370 שקלים וזה כבר לא תופס. לגבי הנחות נמוכות יותר, אסור ששווי הקרקע יעלה על 100,000 שקלים. עם כל הכבוד לאדונים שיושבים במועצת מנהל מקרקעי ישראל, אני לא מכיר מקום בצפון הארץ שבו מגרש ראוי יעלה 70,000 או 100,000 שקלים."