שר השיכון: בתוך חודשים - נתונים אחידים על שוק הדירות

נכון להיום מספקים האוצר, הלמ''ס והשמאי הממשלתי נתונים לא אחידים על מצב השוק. המאגר החדש אמור לפתור זאת. אריאל אטיאס: ''לא אכפת לי מי ייקח קרדיט על המאגר, העיקר שיזוז כבר''

כתבתו של שי פאוזנר מהאתר כלכליסט


"המאגר שירכז את כלל המידע על שוק הדירות בישראל יקום בתוך חודשים ספורים בלבד", כך הבטיח בסוף השבוע שר השיכון אריאל אטיאס, במענה לשאלת "כלכליסט" בעניין. התוכנית להקמת מאגר המידע פורסמה לראשונה בחודש יוני האחרון, במסגרת ראיון שנתן אטיאס ל"כלכליסט".

 

מאגר המידע אמור לרכז, באופן אחיד ומסודר, את כל המידע על היקפי הפעילות בשוק הדיור ועל מחירי הדירות בישראל. הצורך בו נובע, בראש ובראשונה, מחוסר האחידות שקיים בנתונים שמפרסמים בנושא הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משרד האוצר והשמאי הממשלתי במשרד המשפטים. 



אטיאס סיפר ל"כלכליסט" כי בתקופה האחרונה נפגש עם מנהל רשות המסים יהודה נסרדישי ועם סגן שר האוצר יצחק כהן, כדי לנסות לשכנעם בנחיצות הקמתו של המאגר. עד כה לא אישרו השניים את הקמת המאגר עקב החשש מפגיעה בצנעת הפרט. 



"לא אכפת לי מי ייקח על המאגר קרדיט, העיקר שהקמתו תזוז כבר", אמר אטיאס. לדבריו, בפגישות האחרונות שקיים עם כהן ונסרדישי הושגה התקדמות, והוסכם כי כל הגורמים הרלבנטיים יעבירו לגוף אחד את הנתונים על שוק הדיור — ואלו יעובדו לפי קריטריונים שיציג משרד השיכון. "אמרתי לנסרדישי ולכהן שהמצב הנוכחי מביך ועושה נזק לכולנו. הם רצו לתת לנו נתונים על פי אזורים נבחרים בלבד וללא חתך של גודל ומספר החדרים בדירה, אבל אני התעקשתי שצריך לתת לציבור מידע שיכול באמת לסייע לו להעריך את מצב השוק ולדעת כיצד להתנהל בו". 



בעיית חוסר האחידות בנתונים שמציגים שלושת הגופים צפה ועולה חדשות לבקרים. בשיחה עם "כלכליסט" בשבוע שעבר הסביר יו"ר לשכת השמאים, ארז כהן, כי הסיבה לפערים בין נתוני הלמ"ס לאלה של השמאי הממשלתי, האוצר ומשרד המשפטים, היא שיטות חישוב שונות בתכלית ונתונים שונים שעליהם מתבססים שלושת הגופים.



לדברי אטיאס, הנתונים במאגר המאוחד שיוקם יפורסמו תוך שמירה על הפרטיות של הרוכשים. "מכיוון שנדאג לשמור על פרטיות הרוכשים, אני מאמין שהמחלוקת שהיתה קיימת עד היום בעניין הזה תיפתר". 



בעניין הוויכוח על סוגיית הפרטיות יש לציין כי כבר היום אפשר לדלות מידע רב על העסקאות בשוק הדיור. כך, למשל, הנתונים על זהות רוכשי הדירות גלויים לכל במאגר הטאבו. כמו כן, אפשר לגלות את היקף המשכנתה שנטלו רוכשי הדירה באמצעות הזמנת נסח טאבו סטנדרטי. כן ניתן לקבל מחירים של עסקאות ספציפיות בכל הארץ, באתר האינטרנט של רשות המסים. המאגר אינו כולל נתונים פיזיים על הנכסים, כמו גודל הדירות או מספר החדרים והקומות. אגב, למרות החשש שהביעה הרשות מפגיעה בפרטיות, היא עצמה הציעה רק לפני כמה חודשים כי בשנה הבאה יורחב המידע על הנכסים ויכלול לפחות את חלק מהנתונים.  


כתבתו של שי פאוזנר מהאתר כלכליסט