תוכנית חדשה של עיריית ת''א מבשרת על מהפכה נדל''נית במזרח העיר

לה גווארדיה ייהפך לשוקק חיים, ביצחק שדה תתאפשר בנייה גבוהה ובמתחם המכללות יוקמו מעונות סטודנטים. כלכליסט חושף את התכנון החדש של השכונות המזרחיות של תל אביב

כתבתה של שירלי ששון-עזר מהאתר כלכליסט

תוכנית חדשה של עיריית תל אביב מבשרת על מהפכה נדל"נית במזרח העיר: על פי התוכנית, המתווה את חזון הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, הרובע המזרחי של תל אביב הכולל את השכונות יד אליהו, רמת הטייסים, תל חיים ועמישב יעבור שינויים בעלי השלכות משמעותיות על התושבים.

 

על פי התוכנית, בכמה מתחמים באזור, ובהם יצחק שדה, משה דיין ורחוב ההגנה, ניתן יהיה לממש תוכניות של פינוי־בינוי, ובמקומות אחרים - כמו למשל בציר לה גווארדיה - ניתן יהיה להכפיל את מספר הקומות הנבנה ולהוסיף אגף למבנה הקיים. לעומת זאת, במבנים צמודי קרקע לא תהיה תוספת בינוי משמעותית.

 

התוכנית שאושרה כתוכנית מדיניות בלבד ביום חמישי האחרון על ידי הוועדה אינה בעלת תוקף סטטוטורי. עם זאת, חלקים גדולים ממנה יוטמעו בתוכנית המתאר החדשה של תל אביב. "המטרה המרכזית של התוכנית היא ליצור אופק תכנוני ברור לכל האזור", אומר האדריכל ומתכנן הערים אודי כרמלי, העומד בראש צוות התוכנית. "חשוב לנו לנקות את האוויר מכל מיני ספקולציות, היות שלתושבים לא ברור היכן יהיו תוספות לבניינים והיכן לא. מעבר לכך, חשוב לנו לשמור על המרקם הפיזי של השכונות, על התחושה הקהילתית ועל השטח הנרחב שקיים בין בניין לבניין".

 

   

 

"כמו אבן גבירול של מזרח העיר"

אחד השינויים המשמעותיים ביותר הצפויים במסגרת התוכנית יהיה ברחוב לה גווארדיה. כיום הרחוב משמש בעיקר לנסיעת כלי רכב ולא כמרחב ציבורי פעיל המזמין עוברים ושבים. לדברי כרמלי, "המטרה של צוות התוכנית היא להפוך את לה גווארדיה לרחוב בעל יכולות אורבניות באופן שישמור על הצביון המקומי, אבל גם יפתח אותו כמרכז מסחרי ותרבותי".

 

פינוי־בינוי בצירים ראשיים בלבד

במסגרת התוכנית, ייהפך הרחוב לציר האורבני המרכזי של השכונה. לאורך הרחוב אמור להיווצר ציר של חנויות, מדרכות רחבות שוליים ושבילי אופניים, שיאפשרו לעוברים ושבים לנוע במקום. הרחוב עתיד לחבר בין המתחם המסחרי שנמצא באזור משה דיין לבין המתחם המסחרי שנמצא ביגאל אלון, ליד היכל נוקיה.

 

חלק משמעותי נוסף בתוכנית נוגע למתחמים שיוכלו לשמש לתוכניות פינוי־בינוי. לדברי ארנון גלעדי, חבר הוועדה המקומית תל אביב, משיחות שערך עם תושבי השכונה עולה כי לאחרונה הגיעו לאזור יזמים פרטיים רבים שהחלו להחתים דיירים על הסכמים להעברת זכויותיהם למטרת קידום תוכניות פינוי־בינוי באזור.

 

גלעדי מסביר כי התוכנית החדשה אמורה ליצור ודאות תכנונית עבור התושבים והיזמים, ולסמן מקומות ספציפיים שבהם ניתן יהיה לבנות בנייה גבוהה במסגרת תוכניות פינוי־בינוי. מדובר בצירים בעלי צפיפות נמוכה, נגישות גבוהה של כלי רכב ומצב פיזי ירוד יחסית של בניינים.

 

צילום: אוראל כהן
רחוב עמינדב. החלק המזרחי מיועד לפינוי-בינוי צילום: אוראל כהן

 

אחד המתחמים שעליו המליצה הוועדה כמתאים לפינוי־בינוי נמצא לאורך ציר יצחק שדה - בין משה דיין ליגאל אלון. מתחם נוסף נמצא בין נתיבי איילון, דרך ההגנה ויגאל אלון, וכן בין דרך ההגנה ורחוב נגבה.

 

מתחם אחר - בין משה דיין, לה גווארדיה ורחוב הגיבור האלמוני - ייועד בחלקו האחד לעיבוי מסיבי, כלומר להכפלת מספר הקומות הקיים והוספת אגף חדש, ובחלקו האחר ייועד לפינוי־בינוי. הכפלת מספר הקומות והוספת קומה או שתיים (המוגדרות בתוכנית כ"עיבוי" בלבד - שש"ע) יותרו בכמה נקודות לאורך ציר לה גווארדיה.

 

 מתחם סטודנטיאלי וצירים ירוקים

חלק נוסף של התוכנית נוגע למתחם המכללות העתיד לקום על אדמת המינהל ליד בתי הספר התיכוניים עירוני ט' ואורט סינגלובסקי, שכ־60% משטחו מיועד למעונות סטודנטים חדשים שייבנו במקום.

 

גלעדי מסביר כי במקביל לתוכנית החדשה, הוועדה המקומית מנהלת דיון עם המינהל באשר לשאלה איזו מכללה תזכה בשטח בסופו של דבר. אתמול הוציא היועץ המשפטי של עיריית תל אביב, עו"ד עוזי סלמן, מכתב למינהל ובו ביקש לקבוע - במסגרת המכרז על השטח - תנאי שלפיו המכללה הזוכה תחויב להיות מוסד המוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה. "המטרה שלנו היא למשוך אוכלוסייה צעירה וסטודנטים שמגיעים ללמוד לתואר, ולא אנשים שמגיעים סתם ללימודי ערב", מסביר גלעדי. "אני מקווה שהמינהל יבין מה היתרונות בפיתוח האזור ולא יסתכל על הנושא דרך החור של הגרוש".

 

 שינוי נוסף במסגרת התוכנית נוגע לפארק הקיים בסמוך להיכל נוקיה - זה צפוי להכפיל את שטחו על חשבון שטחי החניה הסמוכים להיכל. פרט נוסף שאינו כלול בתכנית, אך נמצא בתכנון עתידי הוא גשר להולכי רגל שיחבר בין רחוב השלושה לרחוב הרכב. גשר נוסף להולכי רגל כבר יצא לתכנון ומחבר את שכונת ביצרון הסמוכה לשכונת מונטיפיורי, ליד שדרות יהודית.

 

כתבתה של שירלי ששון-עזר מהאתר כלכליסט