איתן רף: ''לזוג צעיר קשה להחזיר משכנתא של 800 אלף שקל''

רף, עד לא מזמן יו''ר לאומי, הבנק השני בגודלו למשכנתאות, לא חשוב שהבנקים תרמו לזינוק במחירי הנדל''ן. ''ההגבלות החדשות על המשכנתאות הן אולי צעד טוב, אבל הבעיה האמיתית היא ההיצע''

כתבתה של הדס שפר מהאתר כלכליסט

"מבחינת שוק המשכנתאות, אני רגוע. מה שמתרחש בישראל זה לא מה שהיה באמריקה, ולא סאב־פריים. בישראל דורשים ממך הון עצמי, יכולת החזר. אני לא רואה בכך בעיה גדולה, במיוחד עכשיו, לאור ההגבלות על משכנתאות בריבית פריים. שם יכול להיווצר סיכון, כי אם הריבית עולה, ההחזר ללקוח גדל". כך אומר בראיון ל"כלכליסט" איתן רף, לשעבר יו"ר בנק לאומי.

 

לפני ארבעה חודשים סיים רף קדנציה מפוארת בת 15 שנה בראשות דירקטוריון לאומי, הבנק הגדול במדינה והבנק השני בגודלו למשכנתאות. באוגוסט הוא מונה ליועץ בכיר במשרה חלקית בנציגות מורגן סטנלי בישראל, ולפני כחודש הצטרף לדירקטוריון החברה לישראל של האחים עופר. בימים עברו, עוד בטרם היה בלאומי, כיהן רף בשורה של תפקידי ניהול בשירות המדינה, ובהם החשב הכללי במשרד האוצר. במהלך כהונתו בלאומי עסק רף בין היתר בתחום המשכנתאות, מה שכנראה מאפשר לו לקבוע נחרצות שלא יהיה כל משבר בתחום. "אין פה בועה", הוא אומר. "בועת נדל"ן תתרחש אם תהיה ירידת מחירים. אני לא צופה ירידת מחירים בשנתיים־שלוש הקרובות, בטח לא מסיבית. לגבי הטווח הארוך - איך אפשר לנבא היום מה יקרה?"

 

האם אתה ממליץ לזוגות צעירים לקנות היום דירה?

"תלוי כמה הון עצמי יש להם ואיזו משכנתה הם יכולים לקחת על עצמם. יהיה להם קשה מאוד לקנות דירה בלי עזרה מההורים או ממישהו אחר. אם הייתי צריך לקחת משכנתה היום, הייתי בוחר במשכנתה שההחזר שלה הוא לא יותר משליש מההכנסה שלי".

 

איתן רף. "הפתרונות של בנק ישראל לא ישימו קץ למצוקת הדיור"  

"לא תהיה בעיית החזרים"

רף מתייחס לבעיית ההחזרים - בעיה שצפויה להחריף ככל שהריבית תעלה. בשנים האחרונות, עקב הורדת הריבית, יותר ויותר לווים נטו להעדיף משכנתאות בריבית משתנה במקום בריבית קבועה. העלאת הריבית תגדיל את ההחזרים החודשיים. רף מרגיע את הרוחות וטוען כי לא צפוי משבר בתחום, כי לאנשים יהיה מאין להחזיר את ההלוואה. "ההנחה הבסיסית היא שרוב האנשים ימשיכו לעבוד", הוא אומר. "תמיד יהיו כאלה שיהיה להם קשה יותר שיחוו משבר בעתיד, אבל בגדול אני לא רואה משבר. זה מצב נורמלי. תמיד יהיה מישהו שלא תהיה לו עבודה. אנשים, בממוצע, עובדים ומרוויחים יותר לאורך השנים, וזוגות צעירים ישתכרו יותר".

 

ומה בנוגע לטענות שמשמיעים הזוגות נגד בנק ישראל בעקבות הקשחת תנאי המשכנתאות?

"אני לא מקבל את הטענות שלהם. בנק ישראל הציב רף גבוה - הגבלות על משכנתאות בהיקף של 800 אלף שקל ומעלה. לזוג צעיר קשה מאוד לקחת משכנתה של 800 אלף שקל, כי המשמעות היא החזרים גבוהים מאוד. פרט לכך, הפתרונות של בנק ישראל לא באמת ישימו קץ למצוקת הדיור. הם נובעים מתוך הסתכלות על הסיכון לבנקים. אולי זה צעד טוב להקטין את הסיכון לבנקים, אבל זה לא משפר את המצב לזוגות צעירים. אי אפשר לפתור את בעיית הדיור במדיניות מוניטרית. צריך לפתור אותה דרך ההיצע".

 

"צריך עוד עובדים זרים"

ההיצע, מבחינתו של רף, הוא הגורם למשבר הדיור בישראל - ולא התחרות הפרועה בין הבנקים למשכנתאות, הריבית הנמוכה או העלייה בשיעור המשקיעים בשוק, למשל. "ההיצע הוא הבעיה המרכזית", הוא טוען. "מייצרים כאן 30 אלף יחידות דיור בשנה, אף על פי שצריך 45 אלף. בשורה התחתונה, לא מייצרים מספיק דירות במדינת ישראל, והשאלה היא למה".

 

התשובה שמספק רף לסוגיה נחלקת למעשה לשניים: היעדר כוח אדם וענייני ביורוקרטיה. "אין כאן מספיק עובדים", אומר רף. "לא מאפשרים להביא לישראל עובדים זרים. תראו מה הקבלנים אומרים. הישראלים לא עובדים בתחום הזה ולא נותנים להביא זרים, אז בניית הדירות לוקחת הרבה זמן. אין ברירה. אף אחד לא אוהב להביא פועלים זרים, אבל חייבים לתת יותר אשרות. זה מה שאני מבין מהקבלנים".

 

הבעיה השנייה, לדבריו, היא ההליך הארוך הנדרש לבניית פרויקטים חדשים. "יש בעיה של היתרי בנייה. לוקח המון זמן לקבל רישיונות, גם כי כל זרוע במערכת מפחדת מהאחרת, אז יש בעיה. ברשויות מקומיות מסוימות הנפקת אישורי בנייה היא תהליך ארוך מאוד".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז שעוד מעט הממשלה תטפל במחירי הדיור. מה היית ממיץ לו לעשות?

"אפשר לטפל במיסוי. למשל, להקטין במחצית מס למי שמשחרר קרקעות לבנייה. בכל מקרה, הפתרון חייב לבוא דרך ההיצע ולא דרך הביקוש. הבעיה המרכזית היא ליצור היצעים חדשים".



כתבתה של הדס שפר מהאתר כלכליסט