החלטת הנגיד להעלות את שערי הריבית
טוב ליהודים אך בעיקר טוב לשוק הנדל''ן של ישראל
ביום שני בשעה17:30 בערב הכתבים הכלכליים של ישראל קיבלו הודעת דואר אלקטרוני מהדוברות של בנק ישראל . הייתה זו החלטת נגיד בנק ישראל הפרופסור סטנלי פישר להעלות את שערי הריבית המזערית של הבנק המרכזי ל- 1.0% עליה של 0.25% לעומת ריבית של 0.75% לשנה עד כה.
הודעת הנגיד לגבי הריבית לדצמבר הייתה בגדר תעלומה. נושא העלאת או הורדת שערי הריבית היא הפררוגטיבה של בנק ישראל ועד למסירת ההודעה נשמרת בסוד.
אלא שבדרך כלל השווקים הפיננסים יודעים לקרוא את הלכי הרווחות ומעריכים לאן נושבת הרוח, ירידה עליה או ללא שינוי. הפעם איש לא ידע מה יקרה .
זה נכון שהאינפלציה מתעוררת וזה הצדיק העלאת שער הריבית אך מצד שני ההתאוששות הכלכלית עדיין בחיתוליה ועליית שערי הריבית תזיק לתהליך ההתאוששות. בסוף פישר החליט להעלות את הריבית ניתן לומר שבנק ישראל שינה תדר. עד כה עידוד הצמיחה ומעכשיו בלימת התגברות האינפלציה.
צעדו של פישר אולי לא היה צפוי לגמרי אך הוא התקבל בברכה על ידי המומחים הכלכליים וגם על ידי הסקטור העסקי בכלל זה אנשי נדל"ן בכירים. העיתון הכלכלי האמריקאי המוביל וול סטריט ג'ורנאל יצא עם מאמר שמשבח את פישר על זה שידע את העיתוי המדויק למתי להוריד את שערי הריבית ומתי להעלות אותם.
אמיר כהנוביץ הכלכלן הראשי של כלל פיננסים שוקי הון סיפר לנדל"ן קום, שהחלטת פישר היא החלטה נכונה " משק אינו יכול לתפקד לאורך זמן בשערי ריבית ריאלים שליליים".
אנשי כלכלה בכירים שיבחו את פישר על החלטתו, אך לנו מעניין כיצד זה ישפיע על שוק הנדל"ן של ישראל, וגם כאן ההשפעה תהיה חיובית ומייצבת, שכן היא בולמת את תהליך התהוות בועת נדל"ן בארץ.
ארז כהן יו"ר לשכת שמאי המקרקעין אמר בתגובה להחלטת הנגיד סטנלי, כי צעד זה ראוי למתן צל"ש לנגיד, "שבמו ידיו מונע בועת נדל"ן בישראל. פישר, שהצהיר בשעתו כי בישראל אין בועת נדל"ן, חושש מאוד שבישראל יקרה מה שקרה בארצות הברית לפני כשלוש שנים כשהמוני לוקחי משכנתאות זולות לא יכלו לעמוד בהחזרים כששערי הריבית עלו ושוק הנדל"ן התמוטט. העלאת הריבית הינה איתות אזהרה ברור לכל אותם המונים שבמהלך השנה האחרונה לקחו משכנתאות בריבית משתנה והלוואות בזיל הזול. הוא אומר להם --זהירות שערי הריבית מתייקרים המשכנתאות לא יהיו זולות כמו אתמול שלשום. אנחנו חוזרים למצב נרמלי.
חשוב לזכור כי אין מדובר בהעלאת ריבית קטנה של רבע אחוז אלא בפועל הכפלת הריבית מחצי אחוז לאחוז במהלך שלושת החודשים האחרונים, כשפישר הינו הנגיד היחידי בעולם שביצע פעולה כזו. יש בכך, לטעמי, איתות של פישר שבכוונתו, ובעתיד הקרוב, להמשיך ולעלות את הריבית במידת הצורך. לסיכום: צל"ש לפישר שבפעולה זו תורם לייצוב ענף הנדל"ן, להחזרתו למסלול הנכון של ביקוש והיצע, לייצוב רמת המחירים בשנה הקרובה ולמניעת מצב לא רצוי של בועת נדל"ן!"
עליית הריבית עשוי לבלום את העלייה במחיר הדירות ולהחזיר את שוק הנדל"ן לשפיות ולהפוך אותו ליותר ידידותי לרוכשי הדירות.
שערי הריבית הנמוכים, העלו את הביקוש להשקעות בנדל"ן וזה הזיק לאלו שרוכשים דירות כדי לגור בהם. המשקיעים רכשו דירות משום שהתשואה על פיקדונות בנקאיים על תוכניות חסכון היה נמוך מדי ובנוסף הם יכלו לקבל משכנתאות זולות.
הירידה בעלות המשכנתאות לא הועילה לאלו שרוצו לרכוש דירות למגורים שכן העלייה במחירי הנדל"ן בגין הביקוש ה-השקעתי, מעל ל- 12% בשנה האחרונה, נטרל את הוזלת עלות המשכנתאות.
העלייה בשער הריבית שכנראה תמשך ותגיע בהדרגה לכ 3.0% עד 3.5% תשפיע לטובה על שוק הנדל"ן, כי הביקוש "המלאכותי" הביקוש להשקעות בנדל"ן יקטן. למשקיעים תהיה אופציה השקעתית סולידית עם תשואה סבירה ואילו עלות רכישת דירה בגל התייקרות המשכנתאות יפגע בכדאיות רכישת דירה. ולזה תהיה השפעה לטובה על רוכשי הדירות למגורים.
במהלך שנת2009 כמחצית הביקוש לדירות של עד כ 1.2 מיליון שקלים היו למטרות השקעה. אולם למרות שבשנה האחרונה הביקוש עלה על ההיצע , הביקוש האבסולוטי לא היה רב והגיע כ 40,000 עד 45,000 לעומת כ 55,000 עד 60,000 בשנים רגילות. הביקוש עלה על ההיצע כי התחלות הבניה היו נמוכות וזה השפיע על שרשרת ההספקה.
במידה והביקוש ההשקעתי יקטן והמחירים יתייצבו תגדל הביקוש של אלו שרוכשים דירה למגורים, גם משפרי דיור וגם אלו שנכנסים למעגל רכישת דירה לראשונה.