המדינה חלוקה: מחירי הדירות עלו או ירדו?

השמאי הממשלתי פרסם היום דו''ח שמצביע על עלייה של 2.5% במחירי הדירות. כמה שעות לאחר מכן פרסם משרד האוצר דו''ח משלו על ענף הנדל''ן שמצביע על ירידה של כ-1% במחירים. מקור הפער: אי הכללת דירות יד שנייה בדו''ח האוצר


כתבתו של  דותן לוי  מהאתר כלכליסט

 

משרד האוצר פרסם היום (ד') את דו"ח "אורות אדומים" המציג את מצב המשק. מהנתונים עולה כי חלה ירידה של כ-1% במחירי הדירות החדשות, זאת בניגוד לנתונים שהציג הבוקר משרד המשפטים באמצעות השמאי הממשלתי שדיווח על עלייה של 2.5% במחירי הדירות בישראל.

 

למרות ההבדל במספרים, לא בהכרח מדובר בנתונים סותרים, זאת מאחר שבאוצר מתעקשים להציג רק את נתוני הדירות החדשות, בעוד ששוק הדירות מיד שנייה מהווה 80% מהעסקאות המבוצעות במשק ודו"ח השמאי הממשלתי כולל גם אותו.

 

לפי הדו"ח של האוצר, במהלך חודש מרס מחירי הדירות החדשות רשמו ירידה כלל ארצית של כ-1% לעומת החודש הקודם. בדומה לחודש שעבר, הירידות החדות ביותר במחירים נרשמו באזור השרון אך מנגד המגמה השלילית לא כללה את הערים חיפה ותל אביב בהם נמשכו עליות המחירים. נתונים אלה ממשיכים את המגמה השלילית שפרסם האוצר מאז תחילת 2011, לפיה במהלך ינואר נרשמה ירידה בשיעור של 4% (בהשוואה לדצמבר 2010) ובפברואר ירדו המחירים ב-0.6% נוספים (בהשוואה לינואר 2011). 

 

מכירות גבוהות בירושלים 
בבחינת היקף העסקאות בחודש מרס, עולה כי חלה עלייה של כ-7% במספר העסקאות בהשוואה לחודש הקודם, אולם בהשוואה לחודש מרץ 2010 מדובר בירידה של כ-4%. בפילוח גיאוגרפי בולטת רמת מכירות גבוהה באזור ירושלים ובאזור רחובות, בעיקר בפלח השוק של דירות חדשות. מנגד, נרשמה ירידה משמעותית ברכישת דירות חדשות באזור תל אביב ויתר ערי המרכז וכן באר שבע. 

 


המשקיעים הזרים ממשים רווחים?
 

היקף המשקיעים שהדאיג את ראשי המשק ובמסגרת פעילותם לעצירת עליית מחירי הדירות בוצעו כמה פעולות לבלימתו, הוסיף לרדת לשיעור של כ-22% - הנמוך ביותר מאז הרבעון השני של שנת 2003. סך הדירות שנרכשו על ידי משקיעים בחודש מרץ היה נמוך בכ-12% בהשוואה לחודש פברואר, זאת בהמשך לירידה של 31% בחודשים ינואר-פברואר לעומת דצמבר 2010.

 

במקביל, נמשך הגידול במשקל המשקיעים מבין מוכרי דירות יד שנייה. במיוחד בולטת התחזקות מגמה זו באזור באר שבע. סך הדירות שמכרו משקיעים באזור זה בחודש מרס 2011 היה גבוה בכ-50% בהשוואה למכירות משקיעים בתקופה המקבילה אשתקד, כפליים משיעור הגידול ברמה הארצית.

 

עוד אומרים באוצר, כי בחודש האחרון נמשך הגידול במכירת קרקעות פרטיות. ההערכה היא כי הרקע לכך הוא ההנחה במס שבח. הגידול בולט במיוחד באזור השפלה: סך שווי הקרקעות שמכרו פרטיים מאז תחילת השנה באזור זה היה גבוה בכ-50% משווי המכירות באזור בשנת 2010 כולה.