המשקיעים בורחים משוק הנדל''ן: צניחה של 17% ברכישת דירות חדשות בינואר
לפי נתוני האוצר, משקל המשקיעים בשוק הנדל''ן עמד על כ-25% בינואר, לעומת 33% בדצמבר. בתל אביב נרשמה צניחה של 40% ברכישת דירות חדשות
כתבתו של דותן לוי מהאתר כלכליסט
בחודש ינואר נרשמה ירידה של כ-19% במספר הדירות שנרכשו בהשוואה לחודש דצמבר - כך עולה מסקירת "אורות אדומים" שמפרסם היום משרד האוצר. ברכישת דירות יד שניה נרשמה ירידה בשיעור של כ-13% ואילו רכישת דירות מקבלן ירדה בשיעור של 32%. בניכוי ירידה חדה שנרשמה ברחובות בשל שיווק של פרויקט גדול בדצמבר, מסתכם שיעור הירידה ברכישת דירות חדשות בכ-17% בלבד.
עוד עולה כי מחירי הדירות ירדו ב-0.6% בינואר לעומת דצמבר. הירידה הקיפה את מרבית האזורים, למעט חיפה, בה הוסיפו המחירים לעלות, בשיעור של 1.5%, וירושלים - עם עלייה של 0.4% שנרשמה לאחר ירידה חדה ברבעון הרביעי.
הירידה במספר העסקאות הקיפה את כל האזורים, כאשר באזורי הביקוש במרכז הארץ שיעורי הירידה הם הגבוהים ביותר. בולט במיוחד אזור ת"א, עם ירידה של 20% ברכישת דירות יד שנייה וירידה של 40% ברכישת דירות חדשות. מנגד, שיעורי ירידה נמוכים מהממוצע הארצי נרשמו באזור ירושלים, חיפה ובאר שבע.
את הירידה במספר העסקאות בינואר הובילו המשקיעים, אשר היקף רכישותיהם צנח ב-34% לעומת דצמבר. משקל המשקיעים בשוק עמד על כ-25%, רמתו הנמוכה ביותר בשנים האחרונות ונמוכה משמעותית מהשיעור שנרשם בדצמבר, 33%.
בדצמבר נרשמה עלייה חריגה במספר הדירות שנרכשו להשקעה, על רקע ההעלאה הצפויה של שיעורי מס רכישה על דירות אלו, שהיתה אמורה להיכנס לתוקף בתחילת ינואר.
בניגוד להשפעה המיידית של העלאת שיעורי מס רכישה על דירות להשקעה, על מספר הדירות שנרכשו להשקעה, השפעת הצעד השני שננט האוצר בשוק הדיור, הרחבת הפטור ממס שבח במכירת דירות להשקעה, טרם באה לידי ביטוי משמעותי בשוק בינואר. משקל המשקיעים מבין מוכרי דירות יד שניה רשם עלייה מתונה של 2% בהשוואה לממוצע ב-בשנת 2010.
עלייה משמעותית יותר של מכירת דירות ע"י משקיעים נרשמה באזור טבריה, אזור שנרשם בו שיעור העליה החד ביותר בשנת 2010 ברכישת דירות להשקעה (עליה של 25% לעומת 2009). משקל הדירות שנמכרו ע"י משקיעים באזור זה בחודש ינואר האחרון עלה ב-13 נקודות אחוז לעומת שנת 2010.
חיים קקון, מנהל השיווק של חברת בוני התיכון, אמר היום בתגובה לנתוני משרד האוצר כי: "מרבית הדירות הנמכרות בארץ הן לצרכי מגורים ולא לצרכי השקעה. עם זאת, בשנתיים האחרונות ראינו מגמה הולכת וגוברת במספר רוכשי דירות להשקעה, שנבעה ככל הנראה מרצון המשקיעים לראות בענף הנדל"ן כחלופה טובה יותר בזמן המפולת בבורסות בעולם, תוך ניצול הריבית הנמוכה במשק".
קקון הוסיף כי רוב המשקיעים בחרו בשנים האחרונות להשקיע בקניית דירה במסגרת קבוצת רכישה, ומאחר וכיום חלה כידוע הרעה בתנאים של הרוכשים דרך קבוצות רכישה, וכן לאור חוסר הוודאות לגבי מחיר הדירה בסופו של התהליך, משקיעים בוחרים לא להיכנס לענף זה ולפנות למקורות אחרים.
אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאי המקרקעין אהוד המאירי ושות', אמר כי המשקיעים נכנסים לשוק כאשר הם בוחנים את רמת המחירים והאם מגמת עליית המחירים תמשך. "כיום המשקיעים ערים לכך שהמחירים עלו כבר לאורך השנתיים האחרונות, והחודשים האחרונים מצביעים על כך שקצב עליית המחירים התמתן, ולאור פעולות הממשלה ייתכן מאוד שהעלייה אף תיעצר, ולכן פני העתיד אינם צופים לרווחים בטווח הקרוב. לא פלא שאנחנו רואים ירידה בביקושים הן לדירות יד ראשונה והן לרכישת דירות יד שניה".
המאירי הוסיף כי "המגבלות על קבוצות הרכישה הן הגורם העיקרי לירידה בכמות המשקיעים בשוק הנדל"ן. אותם משקיעים שבעבר הצטרפו לקבוצות רכישה עשו זאת בזמן שהשוק היה בעלייה מואצת, אבל כיום עם כל המגבלות שהוטלו עליהן, אין ספק כי גם הביקוש לדירות דרך קבוצות רכישה הולך ויורד".
כתבתו של דותן לוי מהאתר כלכליסט