הסאב פריים חוזר בדלת האחורית, תיתכן התחדשות משבר הנדל''ן בארה''ב.

משבר משכנתאות הסאב פריים, למי שלא זוכר, היה המאיץ למשבר הכלכלי הגלובאלי הנוכחי. מה שהתחיל את הידרדרות הכלכלה העולמית ושהוביל למשבר הכלכלי העמוק ביותר מאז המשבר הכלכלי הגדול בשנת 1929. 

מאז שפרץ המשבר במחצית השנייה של שנת 2007 התהוללו פרשיות הרבה יותר סוערות, בנקים התמוטטו, חברת הרכב הגדולה ביותר בעולם ג'נרל מוטורס פשטה את הרגל ועוד. זאת ועוד, הבעיה לא קריטית בימים אלו כי רוב המשכנתאות הבעייתיות מוחזרו במהלך הרבעון הראשון של שנת 2009, אך סקר של חברת דירוג האשראי פיץ' שופך מים צוננים לכל אלו שחשבו שמשבר הסאב פריים מאחורינו.
הסקר הפסימי של פיץ' מעריך שהוא עשוי להתפרץ מחדש בסוף השנה או למאוחר במהלך הרבעון הראשון של שנת 2010.

מתברר שהמשכנתאות מוחזרו בתנאים תוך שבעלי המשכנתאות נהנים מתנאים משופרים, ריבית נמוכה יחסית וזמן פירעון ארוך יותר, בלי לבדוק לעומק את יכולת ההחזר של בעלי המשכנתא. על פי ממצאי סקר מעמיק של חברת פיץ', חלק גדול מאוד של בעלי המשכנתאות לא יעמוד בהחזרים ויהפוך לחדלי פירעון. במצב זה שוב נהיה עדים לתופעה של עיקולי בתים ודירות מה שיביא להגדלת היצע הנדל"ן ללא עליה מקבילה בביקושים.
התוצאה תהיה ירידת מחירים עתידית, שעשויה שוב לדרדר את ענף הנדל"ן של ארה"ב למשבר מחודש.  

כשהממשל התחיל למחזר הלוואות משכנתא בתנאים מעודפים לפני כחצי שנה רבים טענו שזאת מהלך שרק דוחק את המשבר לתאריך מאוחר יותר ובמידה והסקר של פיץ' יתגלה כנכון יתברר שהמבקרים צדקו.

מבצע מחזור משכנתאות כלל לא רק משכנתאות סאב פריים אלא גם משכנתאות רגילות, הממשל רצה להפסיק את עיקולי הבתים וזאת הייתה הדרך הטובה ביותר להשיג את המטרה.

הוא נעשה ללא בדיקות מעמיקות על מצבם של נוטלי המשכנתאות הממוחזרות  אלא שאותם אנשים שפיגרו  במשכנתאות שייכים לבעלי הכנסות נמוכות,  כאלו שאף פעם לא נחשבו לבעלי הכנסות גבוהות וממילא לא היו בעלי סיווג אשראי שהצדיק מתן משכנתאות או כאלו שבגלל המצב הכלכלי הנוכחי איבדו את מקום עבודתם או עברו לרמות שכר נמוכות יותר.

חלקם הגדול לא יעמדו בהחזר המשכנתא ויהפכו לחדלי פירעון.  על פי ההערכות המאוד פסימיות של פיץ' כ 55% ממקבלי משכנתאות רגילות שמוחזרו לא יצליחו לעמוד בהחזרים . ההערכות לגבי משכנתאות סאב פריים ממוחזרות קשה הרבה יותר מדובר כ 75% לא יעמדו בפירעון.

רוב המומחים מעריכים שהסקר ריאלי שכן למרות שיש ניצנים שהכלכלה האמריקאית משתפרת, מדובר בשיפור מאקרו כלכלי. עד שהאווירה הכלכלית הטובה יותר יחלחל למיקרו, לאיש הקטן ייקח עוד זמן. במציאות זו למרות השיפור המאקרו כלכלי, ההכנסות ממשיכות להתכווץ וכנראה ימשיכו להתכווץ עד לסוף המחצית הראשונה של שנת 2010, גם האבטלה תמשיך לעלות כך שמספר האנשים שלא יצליחו לעמוד בהחזרים החודשיים כשאין להם מקור פרנסה, יגדל.

במידה ומקבלי המשכנתאות לא יעמוד בהחזרים הדבר יכול לבלום את תהליך הבראה של המשק האמריקאי שכן למרות שרוב המומחים צופים את סוף המשבר בחודשים הראשונים של שנת 2010, כל התחלת תהליך של התאוששות כלכלית היא תקופה משקית עדינה. במידה והעיקולים יגדלו תהיה לזה השפעה מיידית ושלילית על מחירי הנדל"ן שנחשב למרכיב מאוד חשוב במערכת הכלכלית האמריקאית.

לנוכח הנכונות של הממשל לשפוך כסף כדי למנוע קטסטרופות כלכליות לא מן הנמנע שלא נגיע לידי כך. הממשל כבר הזרים מאות מיליארדי דולרים כדי לבלום את התגלגלות המשבר והוא עשה זאת בהצלחה לא מבוטלת. במסגרת תוכנית ההבראה של הממשל הוקצה סכום של 75 מיליארד דולרים כדי לסייע לבעלי משכנתאות. אך ספק אם סכום זה יספיק.

על פי הערכות זהירות  במהלך החודשים האחרונים מוחזרו משכנתאות בסך כולל של כ 250 מיליארד דולרים מתוך זה כ 200 מיליארד דולרים משכנתאות סאב פריים בלבד.  במידה והתחזיות הפסימיות של חברת  פיץ' יתממשו, מדובר על חדל פירעון לגבי משכנתאות בסך כולל של יותר מ 177 מיליארד דולרים, כ 150 מיליארד דולרים משכנתאות סאב פריים ממוחזרות ו 27.5 מיליארד דולרים משכנתאות רגילות ממוחזרות.

האם הממשל יהיה מוכן להזרים עוד  100 מיליארד דולרים למערכת הבנקאות בכדי שהבנקים יסכימו למחזר מחדש את המשכנתאות חדלות הפירעון גם כשהסיכוי שבעלי המשכנתאות יעמדו בהחזרים? אם לשפוט עלפי התנהלות הממשל עד כה התשובה היא כן—כנראה.

אך תשובה אמיתית לסוגיה נקבל רק בשנה הבא כשתתחיל תהליך אי עמידה בתשלומי המשכנתאות בעוד כמה חודשים.