הקומפוסט כלול בוועד הבית

גם בתים משותפים יכולים לשמור על הסביבה ולצמצם את חשבונות המים והחשמל. לקראת תערוכת ''בתים ומבטים'' שתתקיים בחודש הבא בתל אביב, אנו מציגים את השדרוגים שיסייעו לכם לחסוך כסף וליהנות ממצפון נקי יותר

כתבתה של רויטל חובל מהאתר כלכליסט


בידוד חסכוני

בידוד הוא האמצעי מספר אחת לחיסכון באנרגיה. במבנה מבודד היטב, הצורך בקירור ובחימום יורד, והשינויים בטמפרטורה החיצונית מורגשים פחות. כאשר מדובר
בדירה קיימת, השליטה בחומרי הבנייה מוגבלת, ולכן בידוד אידיאלי יתאפשר רק כאשר עורכים שיפוץ. המשפץ יוסיף לקירות לוחות גבס, שבינם לבין הקיר הישן יוכנס צמר פלדה, קלקר או כל חומר אחר שמכיל בתוכו אוויר, שיעזור בבידוד הבית בפני חום וקור.

נורות CFL

נורות הליבון הרגילות מבזבזות את רוב האנרגיה שהן צורכות להפקת חום, ולאו דווקא להפקת אור. נורות מסוג CFL (Compact Fluorescent Lamp) צורכות 70% פחות חשמל, ואורך חייהן פי עשרה משל נורה רגילה. את הנורות, שחלקן מאירות גם באור צהוב אף שהן פלורסנטיות, אפשר להשיג כיום בכל מקום כמעט. דורית סדן, סמנכ"לית שיווק בשיכון ובינוי נדל"ן, אמרה כי בישראל רגילים לתאורה חזקה, אך סידור נכון של הנורות בהתאם לשכיחות ההדלקה יכול לחסוך בחשמל. כך, למשל, אפשר להרכיב נורות בעלות עוצמה נמוכה יותר, שגם הן צורכות פחות חשמל, במנורות שבהן משתמשים פחות.

צילום: דנה כהן
נורת CFL צורכת 70% פחות חשמל צילום: דנה כהן

חסכמים

החסכמים הם אמצעי קל ופשוט לחיסכון במים. הם ניתנים להרכבה על ברזי הכיורים ועל ראש המקלחת, ומגבילים את כמות המים שעוברת בברז בלי להקטין את לחץ המים. התקנת חסכמים יכולה לחסוך כ־30% מצריכת המים הביתית. מחירו של חסכם הוא פחות מעשרה שקלים, ואפשר להשיגו כמעט בכל חנות כלי בית.

מערכת תמהיל בברז הראשי

מערכת תמהיל מטפלת באבנית שמצטברת במים. ככל שמכשירי חשמל צוברים יותר אבנית, זמן ההפעלה שלהם ארוך יותר. המערכת, שמחירה כ־1,800 שקל (ועוד 350 שקל עלות התקנה) מונעת את הצטברות האבנית במכשירים, מאטה את שחיקתם וחוסכת בחשמל. לטענת החברות המשווקות, המערכת חוסכת למשתמשיה כאלף שקל בשנה.

גינון על הגג

דרך מוצלחת ומוכחת לבידוד המבנה (בבתים משותפים ובבתים פרטיים) היא הפיכת הגג לירוק. בטוקיו, בשיקגו ובברוקלין שבניו יורק העיריות נותנות תמריצים ליצירת גינות על הגגות, שכן אלה מאפשרות הקטנת עלויות החימום והקירור בבתים עד 20%. בנוסף, גגות ירוקים רבים מוריד את הטמפרטורה הכוללת בעיר. גם בדירה הפרטית יכולה צמחייה, ובפרט צמחייה מטפסת, לסייע בהורדת עלויות החימום בחורף.

 

צילום: cc by kafka4prez
גן על הגג צילום: cc by kafka4prez

 

גג לבן והצללה

צביעת הגג בלבן יכולה להביא לחיסכון משמעותי בקירור הבית, מאחר שהצבע הלבן מחזיר קרינה. גגות הרעפים האדומים אולי רומנטיים, אבל מתאימים יותר לאירופה המושלגת מאשר לישראל. המזגנים נחשבים לצרכני החשמל מספר אחת בארץ, ועם השנים גדל החלק של המגזר הפרטי בצריכה. תכנון נכון של הצללת הדירה יכול לחסוך אנרגיה רבה בחימום ובקירור, בעיקר אם ההצללות מותקנות בחלונות הדרומיים והמערביים. יש ארבעה סוגי הצללה: הצללה חיצונית פסיבית, כלומר אלמנט מצל הבנוי מעל החלון ולצדו; הצללה חיצונית אקטיבית, שאפשר לשנות את הזווית שלה לפי העונות ושעות היום; הצללה פנימית אקטיבית, כדוגמת תריס, וילון או סוכך; וגם הצללה על ידי צמחייה - עצים נשירים או שיחים, בעיקר בקומות התחתונות. אפשר לחסוך עוד בחשמל בהתקנת חלונות כפולים. לרוב, חלונות כפולים מותקנים כדי להימנע ממפגעי רעש, אולם חלון כפול מונע גם כניסת קור או בריחתו, ויכול להביא לחיסכון של 15% בחשמל הנדרש לקירור ולחימום הבית.

מערכת לאיסוף מי גשם

גג ממוצע יכול לאסוף כמויות גדולות של מים, כך שבמקום לזרום לביוב העירוני הם יכולים לשמש אחר כך למטרות חשובות - ללא עלות. אפשר להציב על גג הבניין מכל ריק ולהשתמש במים שנאספו בו לטובת השקיית הגינה. בצורה דומה אפשר לאסוף גם מים מהמזגנים הביתיים - לאחר שמחברים אליהם צינור שמוביל למכל ריק - ולעשות שימוש חוזר במים. מי המזגן נקיים לגמרי, ואפשר להשתמש בהם להשקיית צמחייה ולצרכים אחרים.

הפרדת זבל ומיחזורו

בישראל נהוג להפריד את מוצרי הנייר והפלסטיק משאר הפסולת ולשלוח אותם למיחזור, אולם הפרדת הזבל האורגני ומיחזורו עדיין לא שכיחים מאוד. קל מאוד להתקין קומפוסטר (מכל שבו הזבל האורגני תוסס ונהפך לדשן) בחצרות בתים פרטיים, אולם עם קצת שיתוף פעולה של השכנים, אפשר לעשות זאת גם בבתים משותפים. לדברי נועם אילן, פעיל בתנועה הירוקה ומנהל משותף במינהלת האנרגיה המתחדשת אילת־אילות שחי בבית ירוק, "העניין דורש עבודה, אך בסופו של דבר משתמשים בפסולת לצרכים שלך, כך שלא צריך להוסיף מוצרים מבחוץ". מיכל איתן, מרצה ליזמות בעיצוב אקולוגי בבצלאל, שהתקינה קומפוסטר בגינתה, מספרת שהוא הקטין בחצי את כמות האשפה הנזרקת.

 

צילום: shutterstock
הפרדת אשפה. אפשר לעשות יותר צילום: shutterstock

 

אוורור נכון

הכנסת אוויר צח לדירה והחלפת האוויר שבה יוצרים אוורור טבעי, שמקרר את החלל ויכול לחסוך את הפעלת המזגנים בקיץ. דורית סדן, סמנכ"לית שיווק בשיכון ובינוי נדל"ן, ממליצה על התקנת מאווררי תקרה בחדר השינה ובסלון. כך אין צורך בהפעלת המזגן בשעות הלילה ונוצר חיסכון בחשמל, מאחר שצריכת החשמל של מאוורר תקרה נמוכה יותר מזו של מזגן.

מונה אלקטרוני וסמארט גריד

 

כדי לחסוך בעלויות החשמל באופן הפשוט ביותר, צריך רק להתקשר לחברת החשמל ולבקש לעבור למונה תעו"ז. התעו"ז הוא מונה אלקטרוני שיוצר קשר ישיר בין עלויות ייצור החשמל ואספקתו בשעות השונות, ובין המחיר שמשלם הלקוח. כך, חשמל שנצרך בשעות השפל יעלה פחות מחשמל שנצרך בשעות השיא. בסופי שבוע, למשל, הביקוש לחשמל והמחירים נמצאים בשפל, כך שאפשר לחסוך בדחיית הפעלת מכונות הכביסה לסופי שבוע. ללא מונה תעו"ז, הלקוחות משלמים מחיר ממוצע קבוע, ובעלי המונה מדווחים כי הוא יכול לחסוך כמחצית מחשבון החשמל. אם מונה החשמל נמצא מחוץ לדירה, חברת החשמל נושאת בעלויות המעבר למונה תעו"ז. אם המונה פנימי, חברת החשמל מעבירה אותו החוצה ודורשת כ־175 שקל על העבודה.

 

בעתיד יהיה אפשר להתקין גם סמארט גריד - מונה חכם שיודע להפעיל את מכשירי החשמל בהתאם לשעות שבהן החשמל זול יותר -שיטה שצפויה לחסוך כ־30% מעלות צריכת החשמל. בנוסף, תהיה אפשרות לבחור בין כמה יצרני חשמל פרטיים, בהתאם למחיר הנמוך ביותר.


כתבתה של רויטל חובל מהאתר
כלכליסט