הקפאת הבניה מעבר לקו הירוק תשפיע על ענף הנדל''ן בישראל.
לפני למעלה משבוע ממשלת ישראל החליטה להקפיא את הבניה מעבר לקו הירוק לתקופה של עשרה חודשים. בעקבות ההחלטה, הארץ רעשה אך רוב הרעש כוון להיבטים המדיניים של המהלך. השמאל הריע הימין ביקר- ובחריפות.
כתבתו של ג'ון בן-זקן.
לפני למעלה משבוע ממשלת ישראל החליטה להקפיא את הבניה מעבר לקו הירוק לתקופה של עשרה חודשים. בעקבות ההחלטה, הארץ רעשה אך רוב הרעש כוון להיבטים המדיניים של המהלך. השמאל הריע הימין ביקר-- ובחריפות.
אך למרות שרבים התייחסו להשלכות הפוליטיות של המהלך מעטים התייחסו להשלכות הכלכליות ובמיוחד להשלכות על ענף הנדל"ן בישראל. מעטים עוד יותר התייחסו לבעיות האישיות של אלו שההקפאה תפסה אותם עם הבניה באמצע. אך בסופו של דבר הקפאת הבניה בשטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים תשפיע בסופו של דבר על ענף הנדל"ן של ישראל.
הקפאת הבניה בשטחים היא זמנית אולם העבר הוכיח שבישראל הזמני הוא קבוע במיוחד לנוכח העובדה שהאמריקאים לוחצים לפתרון קבע אשר יכלול יותר מהקפאת בניה.
בשטחים מעבר לקו הירוק בונים מדי שנה כ- 3,000 עד 4,000 יחידות דיור. זה כולל מקומות שאצלנו לא מקושרים עם הכיבוש ולא נחשבים לכבושים כמו ביתר עלית, אלעד, והשטחים המזרחיים של ירושלים. במידה והבניה באזורים אלו יפסק המחסור בדיור שמורגשת כבר כשנתיים בגלל העדר התחלות בניה מספיקות תחריף. יהיו חסרים יותר דירות בשוק, ולמרות המאמצים של שר השיכון ושל ראש הממשלה להביא להורדת מחירים, עקומת המחירים תמשיך לנוע כלפי מעלה.
זאת ועוד הקפאת הבניה בשטחים עשויה לסמל שינוי מהותי ודרמטי בכל מדיניות ישראל בשטחים אלו ולא מן הנמנע שרבים מאלו שגרים מעבר לקו הירוק יתחילו לחשוב על תזוזה מערבה.
זה בוודאי לא יכלול את הגרעין הקשה האידיאולוגי הדתי לאומי אך במקומות כמו אריאל ומעלה אפרים יש אוכלוסייה שרכשה שם דירה מסיבות פרגמאטיות. אלו לא אנשים משיחיים אלא אנשים בעיקר זוגות צעירים שביקוש לרכוש דירות או בתים צמודי קרקע במחירים זולים עשר דקות מפתח תקווה וכפר סבא, מאותו סיבה שהיו רוכשים דירה בחדרה או גדרה.
הממשלה מדברת על שמירה על גושי ההתיישבות הגדולים בכל הסדר מדיני אולם הדברים מתגלגלים במהירות למצב שההחלטות מתקבלות אומנם בירושלים אך הקול הוא זה של וושינגטון.
ההתפתחויות האלו יביאו לגידול בביקוש לדירות בעיתוי לא נוח שכן אין עודף היצע של דירות בישראל ומן הסתם הדבר יביא לעליות מחירים.
החלטת הקפאת הבניה התקבלה בפתאומיות ומשום כך פגע באלו שהיו בתהליך בניה.
ביום שני זה וועדת הכספים של הכנסת קיימה דיון על ההשלכות הפרטניות של ההקפאה עם דגש על המצוקות האישיות של אלו שהתחילו לבנות או התחייבו לבנות ונשארו תקועים. בסוף הדיון הוחלט להקים צוות שתיבחן את ההשלכות הפרטניות וגם תציע לממשלה צעדים כדי להקל עכל המצוקות.
הדיון היה יוזמתו של ח"כ כרמל שאמה . שאמה עצמו נסער מאוד מי החלטה אך מקבל אותה בלית ברירה ומתמקד בהקלת הסבל לתושבים. לנדל"ן קום אמר, "ברגע שהממשלה קיבלה החלטה יש לכבד אותה ולמרות שאני מתנגד לה אישית אני מבין את כללי המשחק ואני לא מביא התנגדות. אם זאת לא יתכן שהממשלה תנקוט בצעדים שיגרמו סבל כלכלי והפסדים כספיים לא מבוטלים לציבור רחב מאוד של אזרחים. הממשלה חייבת לפצות את אלו שנפגעו כלכלית מהחלטה ואני מעריך שהנזקים עשויים להגיע לכ-100 מיליון שקלים".
שאמה גם אומר שיש להמשיך לבנות מוסדות ציבוריים מוסדות חינוך ותרבות וגם מפעלי תעשייה בכדי לא לפגוע באיכות החיים של אלו שכבר חיים שם. " בניה כזו לא תלך נגד רוח ההחלטה שמיועדת לבלום את גידול האוכלוסייה היהודית בשטחים אלו. אולם על הממשלה לדאוג להמשך רמת החיים של תושבי המקום שהם אזרחים ישראלים תושבי המדינה לכל דבר".
גם יו"ר וועדת הכספים של הכנסת הרב משה גפני סבור שנגרם עוול לאזרחים רבים. לנדל"ן קום הוא אמר "אזרחים רבים נפגעו כלכלית באופן חמור מאד מההקפאה, המדינה אינה יכולה להתעלם מכך והיא גם לא יכולה להפקיר את אזרחיה אשר נפגעו ישירות מהחלטת ממשלה. אני יודע שבטווח הרחוק יותר עשוי להחלטה שהתקבלה להיות השלכות מאקרו כלכליות על ענף הנדל"ן של ישראל אך בשלב זה אני לא מתייחס לזה, בשלב זה אנחנו עוסקים בהשלכות המיידיות ועל הנזק הכלכלי האישי שהחלטה גרמה לרבים".
ואכן מעבר לסוגיה הפוליטית שהיא מוצדקת בנסיבות הנוכחיות , החלטה הייתה מהירה ופתאומית. מדובר על הקפאה טוטאלית לא רק על בניה חדשה אלא על בניה בעיצומה. עד אשר מגיעים ליציקת היסודות, האזרחים והקבלנים מוציאים הון עתק על היתר הבניה, הכשרת השטח, עסק יקר בשטחים ההרריים של יהודה ושומרון.