מגמה ירוקה בבניה

הפתרון החדשני לבניה חסכונית לארנק וידידותית לסביבה

מחירי הדלק המיתמרים הם רק אחת הסנונית הראשונות לתוצאות השימוש ההולך וגדל במשאבים שכמותם בטבע מוגבלת. משאבי טבע חיוניים נמצאים במחסור הולך וגדל, הבורסה בלחץ וכתוצאה המחירים מאמירים לשחקים חדשים. יותר ויותר גופים כלכליים מצטרפים לדרך שאת דגלה הניפו לא מזמן רק גופים ירוקים שנתפסו אידיאליסטיים ולא כלכליים. הגישה ש"ירוק" הוא יקר משתנה ונראה כי הצורך לשמור על הטבע ומשאביו המוגבלים נעשה, באופן הולך ומתעצם, גם נחלתם של בעלי אינטרסים כלכליים טהורים. הרבה מעבר ליכולתה של אידיאולוגיה זו או אחרת, לעזרת הטבע נרתמת לאחרונה גם המציאות הכלכלית העולמית שהשפעתה מכרעת. הטבע הוא המשאב העיקרי העומד לרשותנו ומחירו עולה.

ענפים רבים במשק יאלצו לעבור מהפכה, לשדד מערכות ולשנות את נקודת האיזון שבין השימוש בכוח- אדם, טכנולוגיה ומשאבים מן הטבע. ענף הבנייה גם הוא עובר מהפכה ונאלץ למצוא דרכים חדשות ויעילות יותר כדי לספק מוצר שאינו נופל מבחינת נוחות התפעול והשימוש תוך יצירת חסכון מיידי כמו גם עתידי בניצול משאבי טבע שבמחסור. כדי לא לכלות את המקורות הקיימים יש למצוא דרכי בנייה שיתרונן בשימוש מופחת במקורות שבמחסור תוך שמירה על הקיים, כלומר מבלי לזהם הסביבה הטבעית. הגישה היא בכל שלבי הבנייה

תשומת לב הולכת וגדלה מוקדשת לניהול מיטבי של השימוש באנרגיה, החל משלבי התכנון המוקדמים, הביצוע ועד לתכנון השימוש העתידי באופן מפורט והוליסטי. החומרים נבחרים כך שנחסכת אנרגיה בשלבי הבנייה וגם בשלב השימוש, כלומר המגמה היא למצוא ולהשתמש בחומרים כך שתהליך הבנייה מאופיין בשימוש נמוך באנרגיה הדרושה להפעלת ציוד מכני והפעלה של כוח אדם מועט וגם ביצירת תנאים אופטימאליים לצריכה יעילה של אנרגיה בעתיד- כלומר בשלב השימוש, התפעול והמגורים.

כיצד ניתן לצרוך פחות אנרגיה

אחד הסעיפים המשמעותיים ביותר בחשבון משאבי המחייה המערביים הוא אנרגיה, הקטנת סעיף האנרגיה ברשימת המשאבים שבשימוש חיונית מאוד ומשמעותה חסכון גדול בהווה והרחבת העתודות בטווח הארוך. ניהול יעיל של השימוש במשאבים שבמחסור, ובעיקר אנרגיה זמינה, יביאו לצפיות חיובית בטווח הקצר והארוך ולייצוב מחירי השוק וגם המצפון יהיה שקט מרוב מוסר, שתי ציפורים ביריית כדור אחת.

פיני גל וצביקה הלפרין מחברת ג.פ בניה ירוקה שופכים אור על המגמה הירוקה.

אז איך?


בניה התחלתית

דגש על תכנון

תכנון נכון תוך התחשבות בנתונים רבים ככל הניתן עשוי למנוע שימוש בזבזני של משאבים ולהביא למקסימיזציה של השימוש בהם. בשלב התכנון יש להשתמש במקורות אנרגיה ברי- קיימא הנמצאים בשפע (אור טבעי, אוורור טבעי, חפוי באמצעות אדמה), להתחשב במיקום המבנה ולהגדיל את היעילות האנרגטית של המבנה על-ידי בחירה מושכלת של חומרי הבנייה ושל צורת שלד המבנה, לדוגמא שיטת בניה המושתת על קירות מבודדים.


בניית בית

חומרים

חומרים ירוקים הם חומרי בנייה בלתי מזהמים, מותאמים לבנייה חסכנית באנרגיה ובעיקר אלה הם חומרים המסייעים ביצירת סביבת מחייה נוחה, מותאמת לסביבה וחסכנית בצריכת משאבים ואנרגיה. שיטת ICF של בידוד טרמי נחשבת כשיטת בניה מובילה בעולם הבניה הירוקה מאפשרת חסכון רב האנרגיה . מי שבונה את ביתו בשיטה זו יוכל לחסוך כ - 50% בעלות תצרוכת החשמל לקירור וחימום.בחומר יעיל מבחינה אנרגטית אינו השקעת אנרגיה רבה בייצורו, מפחית את האנרגיה הנדרשת בתהליך הבנייה ומקטין את הצורך בשימוש באנרגיה בעתיד.


מרווחי בטון

צורת המבנה

ככל ששטח הפנים קטן יותר מושגת יעילות רבה יותר בשימוש באנרגיה. עיגול הוא הצורה האופטימאלית מבחינת היחס בין ההיקף לשטח הפנים, אך בניית שלד עגול יוצרת בעיות בבחירת המיכון בתהליך הבנייה ומקשה על עיצוב הפנים. הצורה הבאה בתור היא ריבוע, יתרונותיו הם בהתאמה למכונות ודרכי העבודה הקיימות כמו גם לעיצוב הפנים והריהוט המקובלים.



המרווחים

פתרון מהפכני

הטכנולוגיה המסתמנת כדבר הבא היא ICF . מדובר בלוחות מבודדים מלבניים, עשויים מפוליסטירן ומחוזקים ע"י HDP .הלוחות מספקים פתרון מהפכני בבניית מבנים פרטיים, מוסדיים ומסחריים. בניה באמצעות תבניות ICF מספקת מענה לצורך בייעול השימוש באנרגיה בכל שלבי הבנייה- הלוחות מודולאריים קלים לעיצוב ועיבוד ויחד עם כך חזקים, לכן נחסכים כוח- אדם ואנרגיה וזמן ביצוע הבנייה מתקצר משמעותית. בנוסף הלוחות מספקים רמה גבוהה של בידוד ולכן משפרים את החיסכון באנרגיה בשלבי התפעול והשימוש של המבנה תוך הענקת סביבה ידידותית יותר מבחינת איכות האוויר במבנה. החיזוק האינטגראלי של הלוחות באמצעות מרווחונים ממוחזרים מייעד את השימוש ב ICF לא רק לבנייה פרטית אלא גם לבנייה ציבורית ומסחרית.


בית מוכן


הכי ירוק

שיטת הבניה ב – ICF לא רק מתחשבת בסביבה אלה משתמשת גם בחומרים ממוחזרים. פיני "בעת שריפה ( חלילה ) תבניות פוליסטירן בשילוב מסת הבטון מעקבות בעירה ומונעות פליטת גזים רעילים.

בנייה באמצעות ICF נמצאת במגמת עלייה עולמית של כ 30% - 25% בשנה, כ 5% מכלל הבנייה בארה"ב נעשית באמצעות לוחות ICF.

נגד רעידת האדמה הבאה

יותר ויותר מקומות בעולם מועדים לרעידות אדמה. ישראל נמצאת באחד מאזורי הסיכון ומספר רעידות האדמה ההולך וגובר, גרם להתאמת התקנים לבניה.
שיטת הבניה הירוקה המבוססת על קירות בטון רציפים (לעומת בניה בבלוקים) מבטיחה מבנה חזק משמעותית המסוגל להתמודד טוב יותר ברוחות הנוצרים ברעידת אדמה.

בקרוב בבית סיפרנו

בארה"ב ובקנדה מעודדים את שיטת הבניה ב- ICF המתן הנחות משמעותיות בביטוח המבנה, אגרות בניה ועוד.
חברת ג.פ בניה ירוקה היא החברות החלוצות המביאות את הבשורה לישראל. החברה מייצגת בלעדית את QuadLock , חברה אמריקאית המתמחה בייצור ICF לבנייה ירוקה ממנה מפיקים לוחות בטון לבניית קירות, רצפות, גגות וזוויות. כמו גם לוחות המספקים פתרונות בידוד גם עבור מבנים קיימים.