מה מחפשת משפחה דתית כשהיא מעוניינת לרכוש דירה?

שיחה עם תומר מוסקוביץ, מנכ''ל חברת משה''ב, המזוהה עם בניה לציבור הדתי לאומי.

הציבור הדתי המכונה ציבור ה"כיפות הסרוגות", מהווה בין 10 ל- 12 אחוזים מהאוכלוסייה הישראלית. ציבור זה אינו כולל את מה שקרוי היהדות החרדית ויש לו צרכי דיור המאפיינים אותו ומייחדים אותו מהאוכלוסייה הכללית. חברות יזמיות רבות בונות לציבור זה, אולם חברת הנדל"ן שהכי מזוהה עם הציבור הדתי לאומי היא משה"ב

תומר מוסקוביץ, המנכ"ל החדש של משה"ב, מספר לנדל"ן קום שהחברה שהוא מנהל מזוהה עם הציבור הדתי לאומי, שכן היא נוסדה למטרה זו. אולם, החברה גם בונה לקהלים אחרים. "נכון לעכשיו, כחמישים אחוזים מהפרויקטים שאנחנו בונים מיועדים לציבור הלא דתי, אך זה בהחלט נכון שאנחנו חברה עם מסורת בניה לציבור הדתי ואני יכול לומר שאנחנו מתמחים בפלח שוק זה".

משה"ב היא אחת מהחברות היזמיות הגדולות והוותיקות בישראל. היא הוקמה על ידי תנועת הפועל המזרחי לפני כ- 80 שנה ובפרק זמן זה בנתה כ- 100,000 יחידות דיור בכל רחבי הארץ. הבניה לציבור הדתי הוא תחום התמחותה, אך מה בדיוק הכוונה כשמדברים על בניה לציבור הדתי? מה מחפשת משפחה דתית כשהיא מעוניינת לרכוש דירה?

מוסקוביץ: "החילונים סבורים שמשפחה דתית מחפשת מטבח עם שני כיורים, אך יש הרבה מעבר לזה. בניית מטבח עם שני כיורים זה לא סיפור גדול והוספת שעון שבת או מעלית שבת אינה מהווה בעיה. כשאנחנו מוכרים דירה למשפחה דתית אנחנו מוכרים שכנים. הציבור הדתי לאומי הוא ציבור בעל מאפיינים ייחודיים. מבחינות רבות הוא מהווה מיעוט תרבותי בתוך החברה הישראלית, שכן יש לו מנהגים משלו וקוד התנהגות שמוכתב על ידי התורה." 

"משום כך, משפחה דתית מחפשת בראש ובראשונה סביבה דתית. שכונה שבה יהיו בתי ספר דתיים, חנויות שימכרו מזון כשר ומוצרים שהם ייחודיים לציבור הדתי. המשפחה הדתית מעוניינת בשכונה שיהיו בה בתי תפילה ומסודות תרבות עם אוריינטציה תורנית. היא רוצה שילדיה יתחנכו באווירה דתית ולשם כך חייבים להתגורר בסביבה שמספקת את השירותים הדתיים שמשפחה כזו זקוקה להם. המרכיב העיקרי, אם כן, הוא שבראש ובראשונה שתהיה בשכונה מסה קריטית של משפחות דתיות שחושבות כמוה, מתנהגות כמוה ויש להן את אותן הדרישות".

נדל"ן קום: זה נכון שמשפחות דתיות מחפשות סביבה דתית, אך בכל זאת, דירות של דתיים שונות מאלו של חילוניים.

מוסקוביץ: "זה נכון שדירה שמיועדת למשפחה הדתית תהיה שונה מזו שמיועדת למשפחה שאינה דתית, אך מה שאני רוצה לומר זה שהשינויים שיש להכניס לדירה שלא תוכננה מלכתחילה למשפחה דתית אינם רבים. אולם, כשאנחנו מתכננים דירה בפרויקט שמיועד לציבור הדתי הדירה מותאמת  לא רק לצרכים הדתיים של המשפחה אלה גם למאפיינים של אותה משפחה."  

"משפחה דתית זקוקה למטבח בעל שני כיורים וחלוקה בין חלב ובשר. היא גם זקוקה למערכת חשמלית שמופעלת על ידי שעון שבת, אך מעבר לצרכים הדתיים הבסיסיים של אותה משפחה  דתית ממוצעת, יש לאותה משפחה מאפיינים אחרים."

בדרך כלל, משפחה דתית היא משפחה גדולה ומרובת ילדים, הרבה יותר מהממוצע של כלל האוכלוסייה. כשמתכננים דירה כזו יש להבטיח שהמטבח יהיה יותר גדול, שתהיה פינת אוכל מרווחת והתכנון צריך לשאוף למקסימום חדרי שינה בגודל נתון. אני יכול לומר לך שתכנון פרויקט בניה לציבור דתי הוא אתגר."

יש לנו פרויקט בניה שנקרא נחלים. שני רבי קומות שיש בהם דירות של בין 4 ל- 6 חדרים. כלומר, שאפנו ל- 5 חדרי שינה, כדי שלילדים תהיה מקסימום נוחיות ומקסימום פרטיות . מדובר בדירות מרווחות שיש בהן את כל מה שמשפחה דתית זקוקה ויותר. גולת הכותרת של התכנון בפרויקט המסוים הזה היא מרפסת הסוכה לכל דירה, סוכה כשרה שחייבת להיות פתוחה לכיפת השמיים".