מחירי הדירות החדשות עלו או ירדו? באוצר חושבים שגם וגם

נתונים שפרסם אתמול מינהל הכנסות המדינה מצביעים בו־זמנית גם על עלייה וגם על ירידה במחירי הדירות החדשות שנמכרו ברבעון השני של השנה, לעומת הרבעון הראשון. האוצר: הנתונים מבוססים על מדגמים שונים של פרויקטים

כתבתם של דותן לוי ושי פאוזנר מהאתר כלכליסט 

האם חוסר הוודאות של רוכשי הדירות לגבי מצב שוק הנדל"ן הגיע גם לאוצר? כך לפחות עולה מנתונים שפרסם אתמול אגף מינהל הכנסות המדינה במשרד. אף שבאוצר ממהרים להכריז במסגרת הפרסום על ירידה של 2.9% במחירי הדירות החדשות למגורים שנמכרו בין הרבעון הראשון לשני, נתונים אחרים באותו מסמך מצביעים דווקא על עלייה של כשני אחוזים בין הרבעונים.

 

במקביל עולה מהנתונים גם עלייה של כשלושה אחוזים במחירי הדירות מיד־שנייה שנמכרו ברבעון השני, לעומת הרבעון הראשון. שוק הדירות מיד־שנייה נחשב למשמעותי במיוחד: על פי הערכות, כ־80% מסך העסקאות שמתבצעות בשוק מתרחשות במסגרתו.

  

על פי הנתונים, בעוד שסביב מחירי הדירות עצמם קיימת חוסר ודאות גדולה, המצב הכללי של שוק הדיור דווקא ברור לחלוטין ומצביע על רבעון נוסף שבו נמשך הקיפאון במספר הדירות הכולל שנמכרו בשוק. 

על פי הנתונים, ברבעון השני נמכרו כ־22 אלף דירות - ירידה של 16% לעומת הרבעון הראשון ולעומת והרבעון השני אשתקד. עוד עולה מהנתונים כי מספר הדירות שנמכרו היה הנמוך ביותר מאז הרבעון הראשון של 2009. 

ירידות גם בהיקף העסקאות של רוכשי דירות להשקעה

את הדוח חילקו באוצר לשלושה חלקיים עיקריים: האחד התייחס לרוכשי דירה ראשונה למגורים, השני למשפרי דיור (אנשים שברשותם דירה ראשונה ומוכרים אותה תמורת דירה גדולה יותר) והשלישי למשקיעים (כל מי שברשותם דירה אחת והחליטו לרכוש דירה נוספת). 

 

  

בכל הקבוצות שנבדקו נרשמו ירידות מבחינת היקף העסקאות שבוצעו, אבל בולטת במיוחד היתה הירידה שנרשמה בהיקף העסקאות של משפרי הדיור, היות שזו באה לאחר עלייה רצופה במספר הדירות שנרכשו על ידי קבוצה זו מאז הרבעון השלישי של 2010. 

באופן כללי, נרשמה ירידה של כ־13% במספר הדירות שנרכשו למגורים ברבעון השני, לעומת הרבעון הראשון של השנה. בקרב המשקיעים נרשמה ירידה בשיעור של 24% בהשוואה לרבעון הקודם וירידה של 34% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. 

סך הדירות שרכשו המשקיעים ברבעון השני עמד על כ־5,100 - הרמה הנמוכה ביותר מאז הרבעון האחרון של 2008, כאשר משבר הנדל"ן היה בשיאו. כשיעור מסך העסקאות ירד משקל הדירות שנרכשו להשקעה לרמת שפל של 23.4% שהיא הנמוכה ביותר מאז הרבעון האחרון של 2003. במקביל, נרשמה האצה בקצב מכירת דירות על ידי משקיעים, הבולטת במיוחד באזור באר שבע ותל אביב. 

במכירת הדירות החדשות חלה ירידה בשיעור של 28% בהשוואה לרבעון הקודם ו־11.1% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. בסך הכל נמכרו -4,818 דירות חדשות, המספר הנמוך ביותר מאז 2008. הירידות החדות ביותר נרשמו בנצרת – 41.5%, בתל אביב - 35.6%, בבאר שבע 36% וברחובות - 31.3%.

 

הלמ"ס: ירידה של 6% בביקוש לדירות חדשות

במקביל לנתוני האוצר פירסמה אתמול הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים שלפיהם נרשמה ביולי 2011 ירידה של 6% בביקוש לדירות חדשות, בהשוואה לחודשים פברואר-אפריל השנה. מנגד, על פי הלמ"ס, בהשוואה ליולי אשתקד מדובר דווקא בעלייה של כ־14% בכמות הדירות המבוקשת. נתון זה כולל את מספר הדירות החדשות שנמכרו ואת מספר הדירות שנבנו בבנייה עצמית. על פי הלמ"ס, בהשוואה לחודשים פברואר-אפריל 2011: מדובר בירידה של כ־4% בכמות הדירות מבוקשת. 

 

במקביל עולה מנתוני הלמ"ס כי ביולי 2011 עמדה כמות הדירות החדשות שנמכרו על כ־3,120, מהן כ־1,540 דירות חדשות. במקביל, עולה מנתוני הלמ"ס, כי מספר הדירות החדשות שנותרו למכירה בסוף יולי 2011 עמד על 16,770 והיה גבוה בכ־14% מזה שנרשם בסוף יולי 2010. מתוך הדירות החדשות שנותרו למכירה בסוף יולי 2011, כ־12,160 דירות היו בבנייה ביוזמה פרטית וכ־4,600 דירות בבנייה ביוזמה ציבורית. 

 

כתבתם של דותן לוי ושי פאוזנר מהאתר כלכליסט