קבוצות הרכישה ועסקת גינדי דרום הקריה.

לפני מספר ימים נפתחו מעטפות המכרז לרכישת מתחם דרום הקריה המשתרע על כ 43.75 דונם.

הזוכה היא חברת ''גינדי החזקות'' אשר הציעה סכום עתק של 436 מיליון שקלים. יצוין שמחיר השמאי הממשלתי עמד על 213 מיליון שקלים בלבד.

המתחם כולל את בתי הטמפלרים שמיועדים לשימור ושישמשו למסחר ובידור ואישור לבניית שלושה מגדלי מגורים משולבי מסחר ומשרדים.

כל מגדל יכלול  108 יחידות דיור, 170 מקומות חניה , 5,000 מ"ר שטחי משרדים ועוד 1,200 שטחי מסחר. ללא ספק עסקה יפה מבחינת ההיקפים הכספיים וגם מבחינת היקפי הבניה.

לדעת רבים המחיר ששולם הוא מוגזם. יש המעריכים אותו בכפליים מערכו הריאלי, אך ארז כהן, יו"ר ארגון השמאים צנוע יותר ואומר "המחיר שגינדי החזקות התחייבה לשלם עבור המתחם גבוה בכ 20% ממחירו הריאלי. אני מעריך את המחיר בכ 8,000 שקלים למ"ר והמחיר ששולם מגיע לכל 10,000 שקלים למ"ר". ההערכה של כהן אגב, שווה פחות או יותר להצעה שהגישה שותפות של שיכון עובדים ויורוקום אשר מסתכמת בכ- 360 מיליון שקלים.

יש לציין שכל ההצעות שהוגשו היו גבוהות יחסית . גורמים בשוק העריכו שההצעות לא יחרגו מכ-250 מיליון שקלים אך כולם חרגו ובגדול . למכרז ניגשו אומנם 14 מתמודדים אולם רק שלושה מהם התמודדו על המתחם כולו; גינדי החזקות, קבוצת רכישה של בסר וחברת מגדל שהציעו 401 מיליון שקלים וההצעה של שיכון עובדים יורוקום שהוזכרה קודם.

גם אלו שהגישו הצעות למגדל אחד בלבד או שליש הפרויקט לא הגישו הצעות שחרגו הרבה מאלו שהוגשו על ידי גינדי החזקות ובסר ואף הצעה לא התקרבה למחיר של השמאי הממשלתי שכן שליש פרויקט הוערך ע"י המעריך של מנהל מקרקעי ישראל ב-71 מיליון שקלים בלבד ושימו לב למחירים:

קבוצת רכישה שאורגנה על ידי ג'קי סוויסה ומוטי פלד הגישה הצעה בסך 156 מיליון שקלים למגדל המרכזי ,קבוצת רכישה שארגנה על ידי חברת חנן מור הגישה הצעה של 133 מיליון שקלים למגדל המזרחי וחברת פאנגייה וקרן אקרן נדל"ן הגישו הצעה גם היא של 133 מיליון שקלים למגדל המערבי.

רוב המתמודדים היו קבוצות רכישה וזה עיצבן את הקבלנים שלטענתם קבוצות הרכישה מעלות את מחירי הדירות במקום להוזיל אותם.
סגן נשיא התאחדות הקבלנים , ראול סרוגו, אמר מיד כשנודעו תוצאות המכרז:
"אלמלא הפעילות של קבוצות הרכישה במכרז דרום הקריה, גינדי החזקות לא הייתה מציעה הצעת מחיר הגבוהה פי שתיים מהערכת השומה של המנהל. הפעילות של קבוצות הרכישה בישראל היא אחת הגורמים העיקריים להעלאת מחירי הקרקע באזור המרכז ומכאן אחד הגורמים העיקריים להעלאת מחירי הדירות  באזורי הביקוש בישראל ".

קבוצות הרכישה היא תופעה שהשתרשה זה מכבר בשוק הנדל"ן של ישראל. בעבר היא בהחלט הביאה להורדת מחירים שכן כל השיטה התבססה על ארגון הקונים למפרע כדי להקטין הוצאות ובמקרים רבים מחירי הדירות היו זולים בעשרה עד עשרים אחוזים.

גם היום השיטה מוזילה את מחירי עלות הדירות אך כפי שהוכח במכרז של דרום הקריה היא מעלה את מחיר הקרקע כך שהירידה במחירי הדירות בגין צמצום הוצאות מנוטרלת.

קבוצות הרכישה יכולות להציע מחירים גבוהים על הקרקע כי הן יוכלו ליהנות מהטבות מיסוי מהן לא נהנות החברות הקבלניות. קבלנים המשתתפים באותו מכרז נאלצים אף הם להעלות את המחיר עבור הקרקע על מנת לזכות והתוצאה כמו במקרה של גינדי-  מחיר הקרקע מגיע ליותר מפי שניים מהערכת השומה של מנהל מקרקעי ישראל. על פי חישובים שנעשו בהתאחדות הקבלנים אם לפני שנים אחדות היווה מרכיב הקרקע כ- 20-25% ממחיר הדירה, כיום הוא כבר מגיע ל-35- 40% משוויה.

המחיר הגבוה שחברת גינדי החזקות שילמה עבור הקרקע עשוי להקשות על שווק הפרויקט כי זה יבוא לידי ביטוי במחיר הסופי של הדירה. עלפי הערכות זהירות מחיר דירת ארבעה חדרים, 120 מ"ר אחרי שיילקחו בחשבון מחיר הקרקע, עלות הבניה, הוצאות שונות ומתח רווחים, עשוי להגיע לכ- 3.5 מיליון שקלים וזה מחיר די גבוה אפילו למחירים המטורפים של תל אביב.