שר השיכון אריאל אטיאס: ''ענף הנדל''ן בישראל הוכיח חוסן.

לשר השיכון אריאל אטיאס יש יעוד. הוא מתכוון לגרום לכך שמחירי הדירות בישראל ירדו ולנדלן.קום סיפר כיצד הוא רוצה להגשים תכניותיו.

אדוני השר, כיצד היית מגדיר את ענף הנדל"ן בימים אלו?

ענף הנדל"ן בישראל הוכיח את חוסנו. למרות שהמשבר העולמי התחיל בגלל משבר נדל"ן בארה"ב, בעיית הסאב פריים, כאן בישראל ענף הנדל"ן כמעט ולא נפגע. בימים אלו הביקושים חזקים והמחירים עולים. אני שמח שיש עליה בביקושים אך אני פחות שמח שהמחירים עולים ואני רואה את הורדת מחירי הדירות כמשימה  החשובה ביותר שלי כשר שיכון. אני רוצה שכל זוג צעיר יוכל לרכוש דירה בישראל בלי קשיים.

כיצד אתה מתכנן להוציא תוכנית זו לפועל?

"אני מתכוון להוריד מחירים על ידי הגברת היצע הקרקע לבניה. מחירי הדירות עולים בגלל מחסור בקרקע לבנייה. אני מתכוון לשנות מצב זה.

אנחנו נציף את הענף בקרקעות לבניה. לא יהיה עוד מחסור בקרקע לבניה. זאת ועוד, יש בכוונתנו לייעל ולפשט את כל העבודה של מנהל מקרקעי ישראל שכן הסרבול הביורוקרטי במנהל העלה את מחירי הדירות בישראל בכ-20%.
יש בכוונתנו גם לשנות את שיטות מכרז הקרקעות של מנהל מקרקעי ישראל. בעבר מחיר הקרקע שהמנהל שווק נקבע לפי ההצעה הגבוהה ביותר, מה שיצר לחץ לעליות מחירים מתמידות.
בעתיד חלק מהקרקעות יימכרו לאותו יזם שיציע למכור את הדירה שתיבנה על הקרקע במחיר הנמוך ביותר".

שר השיכון גם לא חושש מהתפתחות בועת נדל"ן בעקבות עליית המחירים. מתחילת השנה מחירי הדירות הממוצעים עלו בכ-10% ויש האומרים שעד סוף השנה המחירים עשויים לעלות בכ-5% נוספים.

החששות לבועת נדל"ן ואפילו למשבר משכנתאות נוסח מה שהיה בארה"ב מבוסס העובדה שהביקושים בחודשים האחרונים מומנו על ידי משכנתאות. הריביות הנוכחיות נמוכות אולם הן יעלו בעתיד ויש חשש שרבים שמימנו את הרכישות במשכנתאות זולות לא יוכלו לעמוד בהחזרים.

"אין לחשוש מכך. הבנקים למשכנתאות בישראל לא לוקחים סיכונים. הם מאשרים משכנתאות כנגד בטחונות מתאימים וכנגד הכנסה חודשית מתאימה. נפגשתי לאחרונה עם כמה מנהלי בנקים למשכנתאות והתברר לי שהם מודעים לכך ששערי הריביות יעלו בעתיד ולכן הם לוקחים בטחונות על פי הערך העתידי של המשכנתא במציאות של שערי ריבית יותר גבוהים ועל פי רמות הכנסה שיאשרו להם לעמוד בהחזרים כששערי הריבית יעלו.אני רוצה לנצל את ההזדמנות הזו בכדי להזכיר לאזרחי המדינה שנוטלים משכנתאות שהריביות הנמוכות לא יישארו לנצח ועליהם לנהוג בהתאם".

מחירי הדירות עולים גם בגלל התחלות הבניה הנמוכות, אך שר השיכון סבור שזוהי נחלת העבר.
"זה נכון שהתחלות הבניה היו נמוכות שכן הקבלנים לא רצו לקחת סיכונים. אל תשכח שאנחנו בעיצומו של משבר כלכלי, הנתונים הכלכליים מעודדים אך זה לא היה המצב במחצית הראשונה של השנה. בחודשים האחרונים יש סימנים להתחדשות התחלות הבניה כי הקבלנים פחות חוששים והבנקים מוכנים לתת אשראים".

שר השיכון מגלה פעילות רבה אך האם ביכולתו להשפיע? הרי אין בניה ציבורית ומענקי המקום הופסקו. במציאות זו יכולת ההשפעה שלו מוגבלת.

" זה נכון שמשרד השיכון לא עוסק כיום בבנייה ציבורית וגם מענקי המקום בוטלו אך אנחנו בוחנים אותם מחדש. יש חשש שבניה ציבורית שנועדה להשכיר דירות למשפחות נזקקות מנציחה את העוני כי השכונות הופכות לסלאמס (משכנות עוני). אני בוחן עכשיו את המודל האמריקאי של בנייה ציבורית, ייתכן שיש בו תשובה לבעיית הסלאמס. בינתיים אנו נותנים למשפחות הזכאיות לדיור ציבורי השתתפות בשכר דירה של 2,200 שקלים מדי חודש.

לגבי מענקי המקום אני בוחן את הסוגיה מחדש. כשהם בוטלו, הביקוש לדירות בפריפריה ירד בצורה חדה. אני חושב להחזיר את ההטבות הכספיות לאלו שהולכים לגור בפריפריה באמצעות סבסוד המשכנתא. המענקים לא היו יעילים כי במקרים רבים הקבלנים היו הנהנים העיקריים".